Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 30.07.2015. 15:00
  • Brodsko-posavska

Zaštita loze i grozdova tokom zriobe

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 73
  • 3
  • 0

Vrlo visoke temperature tokom srpnja, pogodovale su ubrzanoj zriobi grožđa. Kod ranih sorti dolazi do mekšanja i promjene boje bobica. Zbog očuvanja lisne mase i očvršćivanja bobica, preporučujemo zaštitu pripravcima na osnovi bakra, uz napomenu da vodite brigu o karenci.

Vremenske prilike pogodovale su pepelnici vinove loze (Uncinula necator). Stoga za zaštitu predlažemo pripravke Luna Experience ili Dynali. Moguće je koristiti i pripravke na osnovi sumpora, no ne zaboravite da oni mogu izazvati fitotoksičnost ukoliko je temperatura zraka viša od 28 C.

Za suzbijanje sive plijesni ili botritisa mogu se primijeniti Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Botril 300 SC, Cantus ili Pyrus. Tretiranje botriticidima obavljajte u zoni grozdova i pridržavajte se karence.

Pripravke koristite prema preporuci proizvođača, evidentirajte prskanje, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Mara Maglić dipl. ing. agr.
E-mail mara.maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ubrzana zrioba Bobice grožđa Bakar Karenca Pepelnica Sumpor Fitotoksičnost Siva plijesan Botritis Zona grozdova Evidentiranje prskanja Mara Maglić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.