Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 19.06.2015. 13:00
  • Šibensko-kninska

Zaštita loze i bobica grozdova

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 65
  • 4
  • 0

Vinova loza je fazi intenzivnog porasta bobica te je u narednom periodu potrebno nastaviti sa zaštitom protiv uzročnika peronospore (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator). Obilaskom vinograda, na pojedim lokalitetima, uočena je prva pojava simptoma pepelnice na bobicama grozdova, te je prilikom primjene škropiva, osim lisne mase, potrebno kvalitetno zaštiti i grozd. Za ovu namjenu mogu se koristit kombinirani pripravci Cabrio Top, Quadris i Universalis. Kod njihove primjene vodite računa da istim pripavkom nasad zaštite dva puta u razmaku od 10 dana.

Osim navedenih, protiv peronospore možete koristiti i jedan od pripravaka kao što su Forum Star, Mikal premium F, Ridomil Gold Combi 45 WG, Fantic F, Pergado ili Melody duo dok protiv pepelnice preporučujemo Vivando, Topas 100 EC, Talendo, Falcon EC 460, Stroby EG, Collis, Crystal, Nativo ili Folicur. U vinogradima na području Dalmatinske zagore, na sortama gdje je na bobici grozda još uvijek prisutna kapica cvijeta, savjetujemo dodati i jedan od pripravaka protiv sive plijesni (Botrytis cinerea), primjerice Botril 300 SC, Cantus, Pyrus 400 EC, Teldor SC 500, Chorus 75 WG ili Switch 62,5 WG.

Na opažačkim punktovima na području Primoštena i Oklaja, bilježimo pojačan let druge generacije grozdovih moljaca, posebno pepeljastog (Lobesia botrana). Za njihovo suzbijanje, preporučujemo koristiti Runner 240 SC ili Insegar 25 WP. Također savjetujemo da pregledavate grozdiće, te ukoliko utvrdite pojavu gusjenica (30 na 100 grozdića), primjenite jedan od pripravaka kao što su Affirm, Avaunt 15 SC, Coragen 20 SC ili Laser. Pripravci protiv sive plijesni i grozdovih moljaca mogu se primjeniti samo po grožđu. Kod primjene pripravaka sistemičnog djelovanja, treba paziti da se isti upotrijebi tokom vegetacije, najviše dva do tri puta.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje.

NAPOMENA!

Nakon svakog tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu nakon upotrebe propisno zbrinite. Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u u Šibensko-kninskoj županiji organizirat će 15. rujna 2015. i to u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 -11:30 i u Drnišu, na lokalitetu Cecela, I. Meštrovića 38 od 13:00-15:00 sati.

Gordana Kožarić-Silov, dipl.inž.agr.
e-mail: gordana.kozaric-silov@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Šibensko-kninska županija Bobice Peronospora Pepelnica Lisna masa Grozd Dalmatinska zagora Siva plijesan Teldor SC 500 Primošten Oklaj Moljci Gusjenice FIS Evidencija Primošten Burni


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]