Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 24.07.2015. 18:00
  • Karlovačka

Zaštita loze i bobica grožđa

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 174
  • 5
  • 0

Rane sorte vinove loze ulaze u fenofazu šara tj. promjene boje i mekšanja bobica. Tijekom srpnja vladali su povoljni uvjeti za razvoj pepelnice. Na pepelnicu su bobice osjetljive do fenofaze šara. Ukoliko se provodi tretiranje, obratite pažnju na propisane karence (najkraći broj dana koji mora proći od zadnjeg tretiranja do berbe), osobito zato što visoke temperature ubrzavaju dozrijevanje.

Protiv pepelnice možete koristiti jedan od pripravaka kao što su Luna Experience (karenca 14 dana), Dynaly (karenca 21 dan) ili Collis (karenca 28 dana). Ukoliko se protiv pepelnice koriste sumporni pripravci, napominjemo da pri temperaturama iznad 25°C, postoji mogućnost nastanka ožegotina. Karenca za sumporne pripravke je 35 dana. Pripravke na osnovi sumpora ne kombinirajte s pripravcima iz skupine ditiokarbamata (mankozeb, propineb, metiram), jer bi tako produžili karencu.

Visoke temperature tijekom srpnja nisu pogodovale razvoju peronospore vinove loze. Također bobice više nisu osjetljive na tu bolest. Ukoliko se za zaštitu lisne mase koriste pripravci na osnovi bakra, napominjemo da nisu najavljene kiše, te je moguće duže zadržavanje bakrenih čestica. Karenca iznosi 35 dana. U fenofazi zatvaranja grozda, savjetujemo zonu grozda zaštititi od sive plijesni primjenom jednog od botriticida kao što su Switch 62,5 WG ili Teldor SC 500 (karenca 21 dan).

U vinogradima, u kojima su vidljive posljedice suše, savjetujemo primjenu biostimulatora kao što su Drin ili Polyamin. Preporučene pripravke primijenite sukladno pismenoj uputi proizvođača, vodite evidenciju o tretiranju, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Margita Budiselić Kutle, dipl.inž.agr.
e-mail: margita.budiselic.kutle@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Bobice Pepelnica Karenca Peronospora Bakrene čestice Siva plijesan Biostimulatori Margita Budiselić-Kutle


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline