• Obavijest vinogradarima
  • 21.07.2015. 13:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita grozdova i lišća vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 869
  • 8
  • 0

Vruće i sparno vrijeme i dalje pogoduje infekciji vinove loze pepelnicom (Uncinula necator). Potrebno je redovito kontrolirati grozdiće, kako bi se na vrijeme primijetila pojava bolesti. Infekcije bobica ovim patogenom, moguće su sve do promjene boje i mekšanja bobica.

Ukoliko se na bobicama pojavila pepeljasta prevlaka, potrebno je kurativno primijeniti pripravak Falcon 460 EC. Ukoliko nema pepelnice, provedite preventivnu zaštitu koristeći Collys, Vivando, Postalon SC ili Folicur EW 250 SC. Ako je napad jak, preporučljivo je najprije primijeniti pripravak od kalijevog hipermangana i gašenog vapna (125 g hipermangana i 1-2 kg gašenog vapna otopiti u 100 l vode), koji ima eradikativno djelovanje, odnosno skida pepelnicu s bobica. Budući da ovaj tretman nema i zaštitno djelovanje od pepelnice, idućega dana potrebno je provesti redovitu preventivnu zaštitu od te bolesti.

Za razliku od pepelnice, plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola), može napasti bobice dok su manje od 2/3 svoje maksimalne veličine, karakteristične za pojedinu sortu. Nakon toga, moguće su još infekcije lišća. Zbog toga je zaštitu od plamenjače (peronospore) potrebno provoditi kako bi se očuvala lisna masa koja hrani grozdove i rozgvu. U tu svrhu mogu se koristiti preventivni pripravci Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb, Polyram DF ili Antracol WG 70.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS) dostupnom ovdje. Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnosti odnosno zabrane međusobnog miješanja pojedinih pripravaka te vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu zbrinite na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o., Zabok, Gubaševo 47 c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: [email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Pepelnica Grozdići Bobice Pepeljasta prevlaka Falcon 460 EC Kalijev hipermangan Gašeno vapno Plamenjača Infekcija lišća Lisna masa Rozgva FIS Evidencija C.I.A.K. Zabok Gubaševo Sanja Gr


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zna li netko što je ovo?