Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 21.07.2015. 13:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita grozdova i lišća vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 1.941
  • 8
  • 0

Vruće i sparno vrijeme i dalje pogoduje infekciji vinove loze pepelnicom (Uncinula necator). Potrebno je redovito kontrolirati grozdiće, kako bi se na vrijeme primijetila pojava bolesti. Infekcije bobica ovim patogenom, moguće su sve do promjene boje i mekšanja bobica.

Ukoliko se na bobicama pojavila pepeljasta prevlaka, potrebno je kurativno primijeniti pripravak Falcon 460 EC. Ukoliko nema pepelnice, provedite preventivnu zaštitu koristeći Collys, Vivando, Postalon SC ili Folicur EW 250 SC. Ako je napad jak, preporučljivo je najprije primijeniti pripravak od kalijevog hipermangana i gašenog vapna (125 g hipermangana i 1-2 kg gašenog vapna otopiti u 100 l vode), koji ima eradikativno djelovanje, odnosno skida pepelnicu s bobica. Budući da ovaj tretman nema i zaštitno djelovanje od pepelnice, idućega dana potrebno je provesti redovitu preventivnu zaštitu od te bolesti.

Za razliku od pepelnice, plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola), može napasti bobice dok su manje od 2/3 svoje maksimalne veličine, karakteristične za pojedinu sortu. Nakon toga, moguće su još infekcije lišća. Zbog toga je zaštitu od plamenjače (peronospore) potrebno provoditi kako bi se očuvala lisna masa koja hrani grozdove i rozgvu. U tu svrhu mogu se koristiti preventivni pripravci Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb, Polyram DF ili Antracol WG 70.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS) dostupnom ovdje. Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnosti odnosno zabrane međusobnog miješanja pojedinih pripravaka te vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu zbrinite na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o., Zabok, Gubaševo 47 c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Pepelnica Grozdići Bobice Pepeljasta prevlaka Falcon 460 EC Kalijev hipermangan Gašeno vapno Plamenjača Infekcija lišća Lisna masa Rozgva FIS Evidencija C.I.A.K. Zabok Gubaševo Sanja Gr


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]