Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 30.07.2015. 18:00
  • Šibensko-kninska

Zaštita bobica prije berbe

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 128
  • 5
  • 0

Ovisno o položaju i sortimentu, vinova loza ulazi u fazu šaranja grozdova, pogotovo crne sorte, odnosno omekšavanja bobica, na bijelim sortama.

U vinogradima, u kojima su bobice grozdova oštećene izravnim sunčevim zrakama i imaju vidljive ožegotine kao i u kojima su vidljivi simptomi napada pepelnice, oštećenja od grozdovih moljaca ili tuče te na sortama i položajima, koji su podložni napadu sive plijesni (Botrytis cinerea) preporučujemo u fenofazi šare, zonu grožđa zaštiti jednim od pripravaka protiv uzročnika sive plijesni, primjerice Botrilom 300 SC, Cantuoms, Pyrusom 400 EC, Teldorom SC 500, Chorusom 75 WG ili Switchom 62,5 WG.

Na opažačkim punktovima na području Primoštena, bilježi se pojačani let treće generacije pepeljastog grozdovog moljca (Lobesia botrana).

Savjetujemo pregledavanje grozdića, te ukoliko utvrdite pojavu gusjenica (15-30 na 100 grozdića), primjenite jedan od pripravaka kao što su Avaunt 15 SC, Affirm, Coragen 20 SC ili Laser. Pripravke koristite prema uputama proizvođača, u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

NAPOMENA!

Nakon tretiranja ispunite evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Skupljanje ambalažnog otpada u Šibensko-kninskoj županiji, provest će se 15. rujna 2015. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 -11:30 i u Drnišu, lokalitet Cecela, od 13:00-15:00.

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.
e-mail: gordana.kozaric-silov@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Šaranje grozdova Crne sorte Omekšavanje bobica Bijele sorte Vinogradi Ožegotine Pepelnica Grozdovi moljci Siva plijesan Fenofaza šara Primošten Gusjenice FIS Šibensko-kninska županija Pri


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.