Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 06.09.2021. 15:30
  • Osječko-baranjska, Našice

Započela berba u feričanačkim vinogradima - očekuju 1.100 tona grožđa

Kvaliteta nam je na prvom mjestu, a povoljnim omjerima kvalitete i kvantitete uspijevamo za naša vina proizvesti baš onakvo grožđe kakvo nam treba za pojedini proizvod, kaže voditeljica vinogradarsko-vinarske proizvodnje, Lucija Kužir.

Foto: Turkalj foto video/Enosophia
  • 246
  • 12
  • 0

Nova vinarija i brend slavonskih vina, Enosophia, danas je započela s berbom grožđa. 

"Dok većini ljudi kraj kolovoza i početak rujna znači završetak ljeta, nama taj period označava početak berbe i najuzbudljivijeg dijela godine", kazala je voditeljica vinogradarsko-vinarske proizvodnje Lucija Kužir.

Kako su otkrili, krenuli su rano jutros s berbom na vinogradarskom lokalitetu Božilovac u Feričancima, a prva na redu je bila sorta Graševina. 

Ubrano će nakon fermentacije postati nadopuna postojećoj ponudi, a riječ je i o berbi od koje je dio već probran za baze za pjenušce za koje je potrebno nešto više kiseline. 

"Ove godine očekujemo oko 1.100 tona grožđa od čega najveća količina pripada Graševini, a slijedi ju Frankovka. Kroz bogati sortiment u našim vinogradima uspijevamo optimalno organizirati berbu po vremenu dozrijevanja našeg grožđa“, navela je Kužir. 

Danas se brala sorta graševina 

Nakon baza za pjenušce, otkrivaju dalje iz Vinarije, kreće se s redovnom berbom ostatka sorti te slijede Chardonnay, Pinot bijeli, Sauvignon blanc, Pinot crni, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon i Syrah. Vinogradi su, unatoč izazovnoj godini kada su u pitanju vremenske prilike, u izvrsnom zdravstvenom stanju.

"Kvaliteta nam je na prvom mjestu, a povoljnim omjerima kvalitete i kvantitete uspijevamo za naša vina proizvesti baš onakvo grožđe kakvo nam treba za pojedini proizvod", zaključila je voditeljica.  

Iz Enosophie napominju i da je za vrijedne berače organizirana zdravica i to s novim pjenušcem Nice To See You.


Tagovi

Berba grožđa Enosophia Berba graševine Feričanci Lucija Kužir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).