Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mudrost vina
  • 21.07.2021. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Enosophia - novi brend i prva vina s interaktivnim AR etiketama u domaćoj branši

Prvo će zamijeniti brend vina Dika, a u naredne dvije do tri godine i naziv vinarije Feravino će otići u povijest, čulo se na predstavljanju Enosophie u Zagrebu.

Foto: N. Zoko/M.Petković
  • 428
  • 138
  • 0

Tri vina iz nove linije Enosophia - pjenušac Nice to see you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge, premijerno su predstavljena u Zagrebu. Inače, Enosophia na grčkom znači Mudrost vina, a riječ je o novom brendu poznate vinarije Feravino iz Feričanaca, kojim žele naglasiti holistički pristup današnjem potrošaču, ali i brigu za ekologiju, održivi razvoj i bolje pozicioniranje Slavonije kao vinske turističke destinacije.

Naime, na vinogradarskom položaju Goveđa glava, s kojeg je i graševina za Trs No.5, planirana je gradnja vinskog hotela s bazenom i ostalim pratećim sadržajima.

Ovo je bila prva prezentacija za medije nakon velike promocije kojoj su nazočili vlasnik vinarije Ivan Ergović, direktor Ivan Maričić te kreatori vina, mladi enolozi Lucija Kužir i Martin Kovačević.

Posveta graševini koja čini svaki peti trs

Prvi je predstavljen pjenušac prigodnog naziva Nice to see you, proizveden charmat metodom od sorti chardonnay i pinot crni. Radi se o osvježavajućem brutu, nježne boje lososa i ugodno balansiranih kiselina. Inače, fino perlajući pjenušci su pravi tržišni hit posljednjih godina i nema veće domaće vinarije koja ih nema u tržišnoj niši.  

S druge strane, Enosophia Trs. No.5 novo je veliko nagrađivano vino iz Feričanaca. Ova graševina iz berbe 2020., koja se okitila broncom na nedavnom Decanterovu izboru, znalački je spojila zemlju u vinogradu i odležavanje na kvascima puna četiri mjeseca. Trs No.5, koji je izazvao najveće oduševljenje vinskih znalaca na promociji, proizveden je, kako je naglasio Hrvoje Sarić, blagom sur lie metodom, odležavši četiri mjeseca na finom talogu.

Predstavljanje novog brenda održano je u Zagrebu 

Zato se na prvu i ne čini kao graševina, grožđe koje se nalazi na svakom petom trsu u hrvatskim vinogradima, što je bila inspiracija za njegov naziv. Sarić je najavio da će se u naredne dvije do tri godine postupno gasiti brend Feravino, a polako će ga zamjenjivati Enosophia. Na tržište će uskoro izaći još dva pjenušca i dvije crne kupaže, tako da će se pod novim brendom naći čak sedam etiketa. Da je nešto novo i moderno demonstrirao je i kroz mogućnosti interaktivnih etiketa. Kada se skenira pametnim telefonom, Trs No.5 vodi na aplikaciju koja svira specijalno skladanu glazbu, koja će se mijenjati svaka tri mjeseca.

Spoj vinske tradicije i novih tehnologija

Ružičasto vino Enosophia Matarouge, nazvano je po položaju Mataruge s kojeg potiču frankovka i pinot crni od kojeg je spravljeno. Etiketa, pak, ne "svira" nego upućuje na aplikaciju s virtualnim putovanjem po najboljim rosé vinskim regijama svijeta. Skeniranjem etikete može se doznati i što različite nijanse roséa otkrivaju o sortama i okusima.

Kako se čulo, nova vina isprva neće biti u maloprodaji, nego samo u lancu HoReCa. Ona će zamjeniti postojeća vina Dika koja će se prodavati dok se ne isprazne zalihe.   

Povratak iz virtualnog u stvarni svijet označio je blago voćni rosé, losos boje. No, doznali smo da drugi poznati brend iz Feričanaca, Miraz, ostaje na tržištu, samo će njemu biti pridodan naziv Enosophia i pod tom etiketom će se u budućnosti puniti samo vrhunska crna vina, prije svega od frankovke koja se vratila u Slavoniju na velika vrata.

Kako se čulo, brigu o vinogradima ovoga kraja nekada su vodili vinciliri, koji su bili čuvari vinograda. Dakle, zdrava loza i bogata berba tražili su prije svega marljivost, disciplinu i znanje jer priroda ne trpi ljudske pogreške. Vincilir je bio glavno lice vinograda, a vinograd naličje njegova karaktera.

Tri vina iz nove linije 

Sarić ističe da je Enosophia u tim davnim vremenima, odnosno bogatoj tradiciji, pronašla svoju inspiraciju, čija je vrlina stvaranje i ljubav prema onome što radiš. Cilj je stvoriti kvalitetno vino dostupno svakome, ali i educirati nove ljubitelje putem moderne tehnologije aplikacija. Radi se o prvim AR etiketama na vinu u domaćoj vinskoj branši, kako bi se napravio iskorak prema mlađim potrošačima koji žele zaokruženu priču o nekom proizvodu, zaključili su.


Tagovi

Enosophia Mudrost vina Novi brend Feravino Pjenušac Nice to see you Graševina Trs No.5 Rosé Matarouge Hrvoje Sarić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe