• Regionalna organizacija
  • 19.02.2021. 11:00

Za regionalne organizacije vinara i vinogradara osigurano šest milijuna kuna

Korisnici potpore su regionalne organizacije vinogradara i vinara, a najveći iznos potpore po pojedinom je 490.000 kuna godišnje.

Foto: Bigstock/ Radist
  • 187
  • 18
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje na temu Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara.

Kako navode, namjera je ovim Programom podržati sve aktivnosti koje doprinose povećanju udjela vina sa zaštićenim oznakama zemljopisnoga podrijetla te promicanje održive i okolišno prihvatljive poljoprivrede.

"U skladu s člankom 51. stavkom 1. Zakona o vinu regionalna organizacija vinara i vinogradara okuplja fizičke ili pravne osobe koje se bave proizvodnjom grožđa i/ili mošta i/ili vina u jednu regionalnu organizaciju za svaku vinogradarsku regiju“, pojašnjavaju.

Program se provodi u 2021., 2022. i 2023. godini, a ukupno za trogodišnje razdoblje osigurana su financijska sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 6.000.000 kuna. Za 2021. tako je izdvojeno 2.000.000 kuna, a isti iznos osigurat će se u projekcijama za 2022. i 2023. godinu unutar Financijskog plana Ministarstva poljoprivrede na poziciji T865020 – Uspostava regionalnih organizacija vinara i vinogradara.

Korisnici potpore su regionalne organizacije vinogradara i vinara, a najveći iznos potpore po korisniku je 490.000 kuna godišnje.

Inače, regionalna organizacija promovira vinare iz svoje regije, upravlja sustavom marketinškog označavanja vina, donosi interne akte, predlaže članove Komisije na razini regije i podregija u postupcima ocjenjivanja vina, surađuje s regionalnim uredima Agencije i razmjenjuje podatke, daje tehničku i stručnu podršku vinarima u zaštiti, širenju i korištenju zaštićenih oznaka i izraza ili samostalno poduzima aktivnosti potrebne za njihovu zaštitu.

Detalje o savjetovanju možete pronaći ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 24. veljače 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Regionalne organizacije Program sufinanciranja Vinarije


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

5.tjedan, salata presađena, kupus ću sutra presaditi u vrt, mrkvica lagano napreduje #mojepovrće