Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba u Kotarima
  • 13.09.2021. 10:30
  • Zadarska, Ravni kotari

Vukšićki bećari zapjevali Radoslavu Bobanoviću: Oj Sokole legenda si živa!

“Oj Sokole legenda si živa, ovo društvo tebi pismu piva. Mi bećari iz Ravnih kotara, dajemo ti srce iz njedara”, zapjevali su Bobanoviću koji gradi novi kameni podrum nazvan "vinska katedrala u pećini".

Foto: Velimir Brkić
  • 1.788
  • 420
  • 0

Berbene svečanosti u Sjevernoj Dalmaciji još se ne mogu mjeriti s onima u Slavoniji i Baranji. Dok primjerice u baranjskom mjestu Suza traju puna dva dana, službeni početak berbe u Zadarskoj županiji, održaa je jučer, 12. kolovoza, u organizaciji Turističke zajednice Ravnih kotara i Udruge vinara ove županije i to u trajanju od svega nekoliko sati.

Ali, kao ni u Suzi nije prošla bez pjesme.

Na početku svečanosti zapjevali su Vukšićki bećari i (pazi sad!) dio pjesme posvetili Radoslavu Bobanoviću - Sokolu, koji je zajedno sa suvlasnikom PZ Masline i vino Željkom Uzelcem, bio domaćin obilježavanja početka berbe u Ravnim kotarima.

Opjevani Bobanović zadovoljan količinom i kvalitetom

“Oj Sokole legenda si živa, ovo društvo tebi pismu piva. Mi bećari iz Ravnih kotara, dajemo ti srce iz njedara”, zapjevali su mu.

Prije berbe - blagolsov 

Popularni Sokol, kako ga svi zovu, nije krio zadovoljstvo što je, (u nazočnosti uzvanika, među kojima su bili i državni tajnik Šime Mršić, županijski pročelnik Daniel Segarić te predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Tomislav Glavić i direktor TZ Ravni kotari Vanja Čvrljak) opjevan u pjesmi, ali nije nezadovoljan ni ovogodišnjim urodom grožđa na imanju poljoprivredne zadruge.

“Ovo će za PZ MasVin biti jedna od dobrih vinogradarskih sezona i količinom i kvalitetom”, rekao je Bobanović. Zapravo sve rane sorte (Chardonnay, Muškat žuti, Merlot, Syrah, te Crljenak i Plavinu za Rosse) ili pola od ukupno 65.000 trsova vinove loze, koji se protežu na preko 11 hektara već su pobrani. Slijedi berba Crljenka, Plavine, Maraštine i Pinota crnog. 

Uzvanici su bili prvi u prigodi kušati i prvo ovogodišnje vino od sorti Merlot i Syrah. “Odlično”, prokometirao je poznati vinar Trifun Poljak. “Imat ćemo vrhunska vina”, uzvratio je Bobanović.

Na Nadinu štete od 50 do 100 posto

Nažalost, toga neće biti na većem dijelu Zadarske županije, posebice na nižim pozicijama i udolinama gdje je hladna fronta početkom travnja poharala vinograde kad su bili u najdelikatnijoj fazi vegetacije. Temperature i do minus 9 Celzija pomele su pupove i izboje mladica. U Nadinskom blatu, najvećem vinogradu u Sjevernoj Dalmaciji, u noćima od 7. na 8. i 8. na 9. travnja, mraz je poharao vinograde na 350 hektara sa 1.400.000 loza. Štete se kreću od 50 do 100 posto.

“U pojedinim vinogradima od očekivanih primjerice 55 vagona ubrat će se tek pet vagona grožđa. Šteta na Chardonnayu u mom vinogradu je 97 posto”, potužio se Tomislav Glavić. Osim hladne fronte u proljeće, suše i žege tijekom ljeta utjecale su zriobu i kakvoću grožđa. 

Kiseline od idealnih 6 do ekstremno visokih

Općenito slika vinograda na prostoru Ravnih kotara je šarolika kako po urodu tako i stanju grožđa. Šećeri su vrlo visoki za godišnje doba, ali kiseline mogu biti problem. Kreću se od idealnih 6 posto do ekstremno visokih, ocjena je enologinje Marine Pavlović, dipl. ing. agr. koja je ovih dana pozvala vinogradare da, prije nego što se odluče na berbu, uzorke grožđa donesu na analizu u laboratorij zadarskog Sveučilišta gdje će dobiti uz rezultate i sve naputke kada početi s berbom i kako ga preraditi.

Berba uz pjesmu 

U sklopu službenog otvaranju ovogodišnje sezone berbe na imanju MasVina u Tinju obratili su se županijski pročelnik Danijel Segarić i Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Segarić je sinergiju poljoprivrede, proizvodnju prehrambenih artikala i turizam označio kao kamene temeljce održivog razvoja, a Mršić podsjetio da je u tijeku javni natječaj za sadnju vinograda i izgradnju vinskih podruma za što je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo oko 200 milijuna kuna. "Isto tako kroz vinsku omotnicu godišnje će biti na raspolaganju oko 80 milijuna kuna za još kvalitetnije podrume, još kvalitetnija vina", poručio je državni tajnik.

Podrum kao vinska katedrala u pećini

Nakon govorancije i promotivne berbe obred blagoslova predvodio je don Šime Žilić, župnik Polače, Tinja i Raštevića. Potom je uslijedio domjenak na kojemu nije falilo "ni tičjeg mlika". Blagovao se pršut, sir, zatim tradicionalni žgvacet - janjetina s bižima, džigerica (jetrica) na ravnokotarski načini sve zalijevalo biranim vinima.

Site i napite uzvanike Bobanović je proveo kroz pogon sušenja smokava, proizvodnje ulja i vinariju s novim i kako je izvjestio Velimir Vele Brkić fascinantnim kamenim podrumom u izgradnji nazvanim "vinska katedrala u pećini".

U izgradnji je kameni podrum ili kako kaže "vinska katedrala u pećini"

Bobanović je i ovom prigodom podsjetio kako su on i Uzelac prije 17 godina 60 hektara opožarenog i miniranog krša priveli kulturi i uz 65.000 trsova vinove loze zasadili 12.000 stabala maslina i 1.000 stabala smokava. Pojasnio je i pojedinosti o vinskoj katedrali u pećini.

"Tu će odležavati određene crne sorte kojima triba više vrimena. Stvaramo arhivska vina, povećavamo dozrijevanje i čuvanje u bariq bačvama, a podrum je iskopan u živom kamenu uz samu vinariju", pojasnio je Rade Bobanović, "živa legenda" kako su ga opjevali članovi pjevačke skupine Vukšićki bećari. Pjevanje za početak berbe koje je usnimio Trifun Poljak, pogledajte ovdje


Fotoprilog


Tagovi

Svečanost Zadarska županija Početak berbe Radoslav Bobanović PZ Masline i vino Vukšićki bećari


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."