Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina od davnina
  • 24.04.2019. 09:30
  • Zadarska, Zadar

Vučemilović: Kandidatu za EU parlament koji će se zalagati za zaštitu Prošeka dajem glas

Tko se izbori darovat ću mu i bocu nagrađenog vina, poručuje Stjepan Vučemilović koji je za svoje desertno vino od Maraštine i Malvasije dubrovačke osvojio Veliku zlatnu medalju manifestacije Vina od Davnina. Zašto dosad nijedno nadležno tijelo RH nije ništa poduzelo niti je itko ikad išta pokušao da se autohtoni Prošek zaštiti pri EU?

Foto: Arif Sitnica
  • 612
  • 92
  • 0

Iako nisu službeno objavljeni (proglašenje šampiona je danas) rezultati ocjenjivanja autohtonih vina pristiglih na manifestaciju Vina od Davnina polako cure u javnost. Iz dobro obavještenih vinarskih krugova, saznajemo da je, u konkurenciji 130 uzoraka proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe, poznati zadarski vinar Stjepan Vučemilović ostvario respektabilna 93 boda (od 100 mogućih) i osvojio veliku zlatnu medalju za svoj prošek iz 2016. godine.

Kad smo ga upitali je li ta informacija točna, Vučemilović je odgovorio: "Točno je da sam osvojio toliko bodova i veliku zlatnu medalju, ali ne za prošek“. Nego?! Nakon što je nakratko utihnuo i duboko uzdahnuo naš sugovornik je nastavio:

Olako izgubljena bitka

"Ma, zapravo ste u pravu, to je vino koje ste rekli, ali se ono sada službeno ne zove Prošek nego "Desertno vino od prirodno prosušenih bobica grožđa Maraštine i Malvasije dubrovačke“, počeo je pojašnjavati Vučemilović kako je došlo do toga  da umjesto imena od jedne riječi poznate od davnina sada Prošek nosi naziv od cijele jedne rečenice koju nije lako izgovoriti, a kamoli zapamtiti.

Saga o prošeku: Prva žrtva ulaska u Europsku uniju i dalje na čekanju

A to je, podsjetimo, rezultat jedne olako izgubljene bitke prilikom pokušaja zaštite imena pri Europskoj uniji kad su nas zaustavili naši susjedi Talijani.  Oni proizvode vino sličnog imena, ali koje nema nikakvih dodirnih točaka sa našim prošekom.

Naime, vino "Prosseco“ se proizvodi u više varijeteta za uglavnom širi krug potrošača u jeftinijem cjenovnom razredu dok je prošek vino visoke kvalitete proizvedeno na jedinstveni način u svijetu. "I baš kad smo utvrdili novu recepturu za ovo tradicionalno piće, dogodila se besmislena zabrana povijesnog i prepoznatljivog imena i sav entuzijazam i želja za proizvodnjom prošeka kod mladih vinara je naglo splasnuo. Jer, čemu proizvoditi nešto što ne možeš prodati pod pravim imenom, a desertnih vina ima u svijetu i kod nas na stotine“, govori Vučemilović, koji kao i većina "fetivih“ vinara u Dalmaciji "ne mogu pojmiti" kako, nakon prijepora s Talijanima, i nakon što je RH, prije šest godina, postala punopravna članica Europske unije, nadležna državna tijela Lijepe naše nisu, u međuvremenu, ništa učinila da se ime Prošek zaštiti pri EU. Najgore od svega je da to do današnjeg dana još nitko nije ni pokušao!

Ponižavajuće prekrštavanje

I, što sada?! Vučemilović koji poizvodi vrhunski prošek od prirodno posušenih bobica autohtonih sorti Maraštine i Malvasije dubrovačke mora ga "prekrštavati“ u "Desertno vino od prirodno prosušenih bobica“, ako ga želi ponuditi tržištu.

Dok su mnogi odustali on i dalje ustraje i proizvodi prošek na tradicionalan način, kako su ga preci radili od davnina. "Dozrelo grožđe prosušujem u lijesama na osunčanom mjestu u periodu od 45-60 dana ovisno o vremenskim prilikama i neprilikama. Kroz sve to vrijeme grožđe navečer pokrivam i ujutro nakon rose otkrivam. I tako ja svaki dan obilazim svoje grožđe sa istim veseljem kao nekad brod u mjesnom portu“, kaže Vučemilović.

Obilazi, ali dodaje kako se boji da, kao što je nestala radost obilaska broda premještanjem u komercijalne marine, da tako i nestane radost proizvodnje i uživanja prošeka. Ako ga se u međuvremenu ne legalizira i zaštiti pod njegovim pravim imenom?!

Možda o tome bude govora i na manifestaciji "Vina od davnina“ u petak i subotu, 26. i 27. travnja kada će, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, u kultnoj  Art galeriji Lauba u Zagrebu biti dodjela priznanja pobjednicima u kategorijama autohtonih vina. Organizatori najavljuju da će biti ponuđena na kušanje širem auditoriju, a na izložbenim štandovima će se moći kušati i vina autohtonih sorti koja nisu bila na ocjenjivanju. Ovisno o tome što koji proizvođač želi pokazati. Također će se održati i mnoge radionice na istu temu i tu se može puno toga  čuti i naučiti, poručuju organizatori.

Ponuda budućim europarlamentarcima

A kako su upravo u tijeku pripreme za izbore u Europski parlament Stjepan Vučemilović ima originalan prijedlog. Čak  i ponudu:  "Javno obećavam da ću dati svoj glas onome kandidatu koji, umjesto tema koje se nameću, a koje ne interesiraju nikoga niti u Europi i niti u Hrvatskoj, čvrsto obeća da će se boriti za priznanje imena Prošek za ovo prekrasno vino. A ako se izbori, poklonit ću mu i bočicu vrijednu 93 boda“, poručio je vinar koji je za svoj prošek, odnosno službeno za "Desertno vino od prirodno prosušenih bobica grožđa Maraštine i Malvasije dubrovačke“ zaslužio veliku Zlatnu medalju na manifestaciji Vina od Davnina.

Hoće li se itko od brojnih kandidata sa čak 33 liste i gotovo 400 pretedenata za 11 ili 12 mjesta u novom sazivu Europskog parlamenta u Strasbourgu osvrnuti na Vučemilovićev prijedlog. Ili će se i dalje sve odvijati po onoj: Brigo moja priđi na drugoga?!


Tagovi

Stjepan Vučemilović Vina od Davnina Prošek Europski parlament


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije