Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 21.06.2022. 16:30

Vrijeme je za prvo tretiranje protiv američkog cvrčka, vektora zlatne žutice vinove loze!

U vinogradima se istovremeno pojavljuju različiti razvojni stadiji ličinki američkog cvrčka. Prvim tretiranjima suzbijaju se ličinke do trećeg razvojnog stadija (L3) prije nego što one postanu zarazne i hranjenjem prenesu zarazu na zdrave trsove.

Foto: Pixell/Davorin Visnjic
  • 2.175
  • 88
  • 0

Zlatna žutica vinove loze (Flavescence dorée fitoplazma) raširena je u gotovo svim kontinentalnim vinorodnim područjima i Istri. Bolest nije utvrđena u primorskim županijama. Riječ je o karantenskoj bolesti i mjere sprječavanja njenog širenja su obavezne. Praćenje bolesti provodi se svake godine te se na osnovi rezultata službeno objavljuje karta njene potvrđene prisutnosti. 

Simptomi zlatne žutice i drugih fitoplazmoza ("žutica") vinove loze postaju vidljivi od početka lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije. Bolesti je u vinogradima potrebno iskorijeniti na način da se uklone zaraženi trsovi koji pokazuju simptome zaraze te spriječiti njeno daljnje širenje izvan zaraženih područja.

Za epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu odgovoran je američki cvrčak (Scaphoideus titanus). Taj kukac hrani se sišući sokove iz floema loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem sa zaraženih trsova na zdrave. Ključna mjera za sprječavanje širenja zlatne žutice je suzbijanje vektora.

 Demarkirana područja u Republici Hrvatskoj 2022. godine (Izvor: HAPIH)

"Sustavnim praćenjem populacije utvrđena je prisutnost američkog cvrčka u svim županijama u Republici Hrvatskoj izuzev Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije", navode iz HAPIH-a. 

Koliko puta tretirati?

Kako kažu, suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja. Prvo tretiranje provodi se prema preporučenim uputama i rokovima na temelju redovitog praćenja. U vinogradima se istovremeno pojavljuju različiti razvojni stadiji ličinki američkog cvrčka. Prvim tretiranjima suzbijaju se ličinke do trećeg razvojnog stadija (L3) prije nego što one postanu zarazne i hranjenjem prenesu zarazu na zdrave trsove.

Okvirno, prvi rok suzbijanja američkog cvrčka vinogradari trebaju obaviti sredinom lipnja. "Za uspješno prvo suzbijanje potrebno je uspraviti povijene mladice te oplijeviti one potjerale iz panja jer se ličinke američkog cvrčka mlađeg razvojnog stadija nakon izlaska iz jaja najčešće zadržavaju na naličju listova smještenih uz tlo", napominju iz HAPIH-a.

Mladice vinove loze potjerale iz panja povijene uz tlo (Foto: HAPIH)

Drugo tretiranje provodi se u prvoj dekadi srpnja odnosno dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja. Po potrebi se provodi i treće krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja na žutim ljepljivim pločama utvrdi prisutnost vektora odnosno ako se tjedno ulove četiri i više jedinki vektora na žutoj ploči. Kod ovog tretiranja treba paziti na karencu i vrijeme berbe sorte koju se tretira.

Koristite dozvoljena sredstva

Kako ističu iz HAPIH-a, program suzbijanja američkog cvrčka u rasadnicima vinove loze obuhvaća sva tri tretiranja. Suzbijanje američkog cvrčka je obvezno u vinogradima i rasadnicima u demarkiranim područjima (zaraženom i sigurnosnom području) te u onim nezaraženim ako se utvrdi njegova prisutnost.

Rani simptomi žutice na grozdiću vinove loze (Foto: HAPIH)

Za suzbijanje ličinki i odraslih oblika američkog cvrčka u Hrvatskoj dozvolu imaju insekticidi Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Avaunt EC, Cythrin Max, Abanto, Kristan EC, Pyregard, Asset Five, Sivanto Prime, Direkt Green, Mavrik Flo i Flipper. Detaljniji podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj mogu se pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

"Obavještavamo vinogradare, vinogradare amatere i rasadničare da je vrijeme za prvo tretiranje američkog cvrčka te ih ujedno podsjećamo da provode i ostale fitosanitarne mjere sprečavanja širenja zlatne žutice", zaključili su iz Agencije. 


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Izvori

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)


Tagovi

Američki cvrčak Zaštita Vinova loza Zlatna žutica HAPIH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.