Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja
  • 19.11.2013. 19:34

Vremenske neprilike uzele danak

Vremenske neprilike uzele danak na mnogim dalmatinskim poljima posebno u Ravnim Kotarima i Bukovici

  • 538
  • 52
  • 0

U želji da saznam kako danas žive težaci na području posebno pogođeno ovogodišnjim lošim klimatskim prilikama, posjetio sam selo Nadin u Zadarskoj Županiji. Nakon nekoliko godina posjetio sam ponovno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo gospodina Dinka Vrsaljko. Nikada Dinko nije sjedio skrštenih ruku. Radio je i stvarao, svaki dan sa sve više ljubavi, podizao plantaže raznog voća i vinograda. Plantaža od preko 400 bresaka, nasadi marelice, trešnje i šljive, kao i vinograd na oko tri hektara, kojega je na zahtjev vinarije Benkovac potpuno pomladio, pokrivaju svaki pedalj njegove zemlje.

Pored toga, uzgaja i određeno sezonsko povrće, a posebno luk - kapulu s godišnjom proizvodnjom i po nekoliko tisuća kilograma. Poseban problem mu je navodnjavanje jer selo nema vodovod, a niti bilo kakav drugi izvor navodnjavanja. Problem donekle rješava svakodnevnim dovozom vode u traktorskoj cisterni, s oko pet kilometara daljine. Poseban je problem ako je godina sušna, a plantažu treba zalijevati redovito, jer klimatski uvjeti kakvi su ove godine pogodili Dalmaciju, a posebno Ravne kotare i Bukovicu doista se ne pamte. Ove godine su mu vinogradi jako podbacili tako da je berba bila izrazito loša. Drugi problem je distribucija proizvoda jer to područje nema nikakvu zadrugu ili otkupnu stanicu gdje bi mogao plasirati proizvedeno. Sve mora prodavati sam na zadarskom području. S voćem koje dospijeva za vrijeme turističke sezone nema problema, ali velik je problem ono prije i poslije sezone. Stoga je Dinko osuđen uzgajati samo takve sorte koje dospijevaju u vrijeme sezone, kako bi mu proizvodnja bila profitabilna.

No, bilo kako bilo, Dinko sa suprugom Ankom i dvoje djece marljivo radi i širi svoje gospodarstvo. Problema ima na pretek, ali kako sam kaže “Što mi je teže ja sam uporniji i tvrdoglaviji“. I u ovom slučaju se pokazalo koliko nedostaje program navodnjavanja obradivih površina, radi kojega smo posljednji među svim zemljama članicama EU. Jedino što bi pomoglo poljoprivrednicima je zadružno poduzetništvo, ali kao i na većini područja, ni ovdje od toga nema niti traga. Nakon ovog razgovora, postao sam bogatiji za još jedno iskustvo i spoznaju da su doista čudni putovi "dalmatinskog dišpeta, kojega ni sve sile i haribde ne mogu zaustaviti u nakani da ostvari ono što je naumio".


Tagovi

Vremenske Neprilike Uzele Danak Na mnogim Dalmatinskim Poljima


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo