Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepravomoćno
  • 22.09.2022. 13:30
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Vlasnik novčano kažnjen zbog zapuštenog vinograda

Nepravomoćna je presuda donesena na Prekršajnom sudu u Koprivnici, piše portal Danica.hr

Foto: Depositphotos/lack-scottie (ilustracija)
  • 2.443
  • 202
  • 0

Kriv je i kažnjen novčanom kaznom zbog zapuštenog vinograda, nepravomoćna je presuda donesena na Prekršajnom sudu u Koprivnici protiv vlasnika kojega su poljoprivrednoj inspekciji prijavili susjedi, piše Danica.hr.

Kako navodi ovaj portal, u rujnu lani je obavljen neposredan inspekcijski nadzor korištenja i održavanja poljoprivrednog zemljišta u Kunovec Bregu, u naravi manjeg vinograda površine 614 četvornih metara.

Sutkinja je navela da je utvrđeno da ga okrivljenik ne održava sukladno propisanim agrotehničkim mjerama. Točnije, njegova parcela obrasla je višegodišnjim korovom, grmljem i drvenastim raslinjem. 

Time je, presuđeno je, počinio prekršaj iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u svezi Pravilnika o agrotehničkim mjerama.

Portal piše da je kažnjen novčanom kaznom od 500 kuna te mora podmiriti 100 kuna troškova prekršajnog postupka, a na nepravomoćnu se presudu može žaliti. 

Ujedno, to nije jedini takav slučaj. Pisali su i o još jednom vlasniku vinograda iz okolice Koprivnice koji je 2019. završio na sudu na kojem je proglašen krivim i morao platiti tisuću kuna kazne.

Njemu je, kažu, državna inspektorica bila u nadzoru vinograda površine oko 760 četvornih metara i naložila da do kolovoza lani povadi sve trsove i penjačice pavitine te ih spali. Mjere su naložene jer nije obavio zimsku rezidbu vinogada i zemljište mu je bilo zapušteno. Time je, pisali su, počinio prekršaj iz Zakona o biljnom zdravstvu. 


Izvori

Danica.hr


Tagovi

Zapušteni vinograd Prijava Prekršajni sud Kazna


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?