Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinograd
  • 24.11.2018. 15:00

Vlado Bauer: Ova će godina biti jedna od zgodnijih kada je riječ o vinu

Bila je jako iznenađujuća godina. U početku smo mislili smo bit će problema s urodom, međutim uroda je bilo previše, čak i van naših predviđanja. Sve grožđe je bilo zdravo. Po meni će ova godina biti jedna od zgodnijih kada je riječ o vinu, rekao je Vlado Bauer, vinski kardinal iz Požege. 

Foto: Pixabay/epicantus
  • 194
  • 15
  • 0

Ovu godinu vinogradari će dugo pamtiti kao jednu od uspješnijih. Većina proizvođača zadovoljno trlja ruke zahvaljujući ne samo visokim prinosima nego i visokoj kvaliteti grožđa.   

"Bila je jako iznenađujuća godina. U početku smo mislili smo bit će problema s urodom, međutim uroda je bilo previše, čak i van naših predviđanja. Sve grožđe je bilo zdravo. Po meni će ova godina biti jedna od zgodnijih kada je riječ o vinu", rekao je Vlado Bauer, vinski kardinal iz Požege. 

A kako bi zahvalili na ovogodišnjem urodu grožđa te kako bi i sljedeća godina bila vrhunska, diljem Slavonije održala se proslava Martinja. Jedna od najpoznatijih u Požeško-slavonskoj županiji dugi niz godina održava se u ugostiteljskom objektu Zlatni Lug u Donjim Emovcima.  Posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske pa čak i iz inozemstva proslavili su uspješnu vinsku godinu i zahvalili zaštitniku vinogradara, Svetom Martinu."      

Martinjem zahvalili na bogatom urodu

"Od 2004. godine obitelj Pandžić slavi Martinje, od kada smo imali prvu berbu grožđa i sada smo to proširili malo u turističkom dijelu. Pun nam je podrum zaslužnih kumova koji su dobili čašu na zidu u našoj vinoteci. Ove godine ćemo imati dva nova vinska kuma", rekao je Thomas Heinz Pandžić, vlasnik Zlatnog Luga. 

A jednim od dva nova vinska kuma Zlatnog Luga proglašen je Stjepan Šmit iz Samobora. "Slavonija ima fenomenalnu ponudu vina, ne samo na Martinje, nego i tradicionalno kada mi dolazimo u Požegu za Grgurevo i Vincekovo. Slavonska vina su uvijek fina,  jako dobra i raznovrsna, a martinjska zabava je fantastična", rekao je Stjepan Šmit. 

"Spajanje Dalmacije i Slavonije, plave i zelene Hrvatske,  je priča koju treba razvijati. Slavonija ima svoju priču, Dalmacija ima svoju priču. Jako je veliko umijeće što je gospodin Tomas napravio, u srcu Slavonije, kada je riječ o turizmu. Mi smo uvijek kod njega jako dobro dočekani i zadovoljni smo. Mislim da takvu priču treba spajati s Dalmacijom", rekao je Šime Maras, iz općine Vrsi kod Zadra. 

Centralni događaj bio je stari običaj krštenja mošta u mlado vino. To je obavio vinski kardinal Vlado Bauer te imenovao ovogodišnje vinske kumove Zlatnog Luga. "U Lugu je uistinu duga tradicija ovog događaja. Čim je objekt otvoren ja sam tu svake godine. Turisti vole ovakvo druženje, gdje im pokazujemo naše slavonske običaje. To je jedan događaj koji bi trebao više ući na turističku kartu. Svakako da tu onda dolaze na vidjelo naše slavonske gastronomske kvalitete i ostali detalji koje imamo", ističe Vlado Bauer. 

Ruralni turizam

Prema riječima vlasnika Zlatnog Luga, iza ovakve uspješne turističke priče stoji višegodišnji trud i zalaganje, a za Slavoniju je zainteresirano sve više gostiju iz inozemstva. "Poslije Hrvata prvi su nam gosti Nijemci i na tom tržištu ćemo imati jako velik napredak jer Nijemci traže "dušu slavonsku". Traže malo pažnje, a to kod nas u Slavoniji sigurno mogu dobiti. Dvije godine smo se borili da dobijemo Dane turizma u Slavoniji i sljedeće godine će se ta manifestacija održati u Slavoniji i Baranji i Srijemu. Proći ćemo kroz sve naše županije i ti gosti će vidjeti što je Slavonija", najavljuje Thomas Heinz Pandžić. 

Stoga, voditelj Zlatnog Luga ističe da, unatoč svim preprekama, ruralni turizam u Slavoniji ima svijetlu budućnost. "Iz godine u godinu definitivno napreduje ta priča. Mi se maksimalno trudimo sami s oglašavanjem,  prezentacijama i sajmovima. Najveći problem je da ljudima mora doći u svijest da Slavonija nije Slovenija. Kod turističke priče koju radimo sa Selimirom Ognjenovićem i Rivom tours, kada su stavili u svoj katalog ime Slavonija, ljudi su mislili da je tiskarska  greška, ali nije. Znači treba vremena da ljudima dođe u svijest da mi postojimo, da imamo nekakvu tradiciju, da ljudima možemo pružiti sve, od gastronomije, prirode i vina, jer ipak vinska smo regija", rekao je Leo Pandžić, voditelj Zlatnog Luga.         

Prema podacima Ministarstva turizma, od siječnja do kolovoza ove godine u Požeško-slavonskoj županiji noćilo je 9.549 gostiju, a u istom razdoblju prošle godine 8.611. Sličan porast u noćenjima bilježi svih pet slavonskih županija. Primjerice u Brodsko-posavskoj  od siječnja do kolovoza ove godine noćilo je 23.057 gostiju, a u istom razdoblju prošle godine nešto više od 19 tisuća.  Podaci ukazuju na to da su turisti ipak sve više zainteresirani za ljepote ove regije i "srdačno slavonsko srce".


Tagovi

Vinograd Grožđe Vino Urod Martinje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo