Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarska proizvodnja 2013.
  • 04.12.2013. 08:00

Visoko kvalitetno vino za bolji plasman

I pored turbulentnih vremenskih prilika, ove godine u raznim dijelovima Lijepe Naše, mnogi vinogradari i vinari zadovoljno trljaju ruke

  • 568
  • 54
  • 0

I pored turbulentnih vremenskih prilika, ove godine u raznim dijelovima Lijepe Naše, mnogi vinogradari i vinari zadovoljno trljaju ruke. To se najbolje odrazilo na posljednjoj Međunarodnoj manifestaciji vinogradara i vinara Sabatini 2013. održanoj u Splitu. O situaciji u vinarskoj proizvodnji najbolje svjedoči velik broj visokih priznanja koje su polučili naši vinari na toj prestižnoj manifestaciji. Pored toga, o toj temi sam razgovarao s predsjednikom Udruga dalmatinskih vinara, gospodinom Želimirom Bašićem i tom prigodom, na temu ocjene vinogradarske prizvodnje 2013., on je rekao

"Ove godine je velik broj kišnih dana malo usporio zriobu i samu berbu. No i pored toga vinogradari i vinari su zadovoljni količinom i kvalitetom grožđa. Kako je na Sabatini sudjelovao i određeni broj vinara sa cijelog vinorodnog područja Hrvatske, malo je onih koji su se posebno žalili na ovogodišnju berbu. Hrvatski vinari su i ove godine proizveli velike količine kvalitetnih vina, upitno je samo što će biti sa plasmanom."

I ranije smo pisali o tome kako mnogi vinari imaju velike količine vina iz berbe 2012., koje se nažalost nije moglo plasirati na tržište. Razlozi problema sa plasmanom hrvatskih vina nisu od jučer, oni postoje već duže vrijeme - međutim nitko ne poduzima konkretnije mjere kako bi se to stanje promijenilo. Ma kako bila loša godina, ne može pokriti sve vinorodne krajeve Hrvatske, stoga proizvodnja vina nije upitna. Ma koliko Hrvatski vinari proizveli vina, količinski ne mogu konkurirati na europskom ili svjetskom tržištu, stoga je jedino rješenje proizvodnja vina visoke kvalitete i na taj način se nametanje tržištu. Do sada se pokazalo da se u nas doista proizvodi vino vrhunske kvalitete, što pak svjedoče i turisti koji tijekom boravka u Hrvatskoj s posebnim zadovoljstvom piju i hvale naša vina.

Pored toga, malo ima zemalja koje proizvode tako veliku paletu raznih vina, tako da se doista svaki ukus može zadovoljiti. Vina slavonsko-baranjsko-srijemskih vinograda, vina Međimurja i Zagorja, Istre i Dalmacije po svojim osobinama pitkosti ukusa mogu zadovoljiti svačiji ukus. Jedini je zadatak mjerodavnih da organiziraju što bolji plasman na europskom i svjetskom tržištu, a za proizvodnju doista ne treba strahovati jer naši vinogradari uzgoje dostatne količine kvalitetnog grožđa, a vinari kvalitetno vino.


Tagovi

Konkurentnost Paleta Kvaliteta Plasman Želimir Bašić Sabatina Vino Grožđe


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/