• Obavijest vinogradarima
  • 21.04.2015. 15:00
  • Međimurska

Vinovoj lozi prijete pepelnica, zelena stjenica i trsne uši

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 234
  • 13
  • 0

Od upute za prvu zaštitu vinograda protiv štetnih organizama, prvenstveno zbog suzbijanja lozinih grinja šiškarica (Eryophidae), štetnih gusjenica (npr. Nocutidae, Operophtera) i preventivne zaštite protiv crne pjegavosti (Phomopsis) prošlo je osam dana! Za razliku od prošle 2014. godine, kada je prosječna mjesečna temperatura zraka u ožujku na mjernom lokalitetu Trnovčak bila +10,3°C, ove godine je ista vrijednost +7,3°C.

Prva dekada ovoga mjeseca, bila je neuobičajeno prohladna, sa čestim i jačim sjevernim vjetrovima, a temperature zraka su porasle na vrijednosti iznad +20°C tek u drugoj dekadi. U takvim uvjetima početak bubrenja i razvoj "vunastog pupa" bilježimo od početka proteklog tjedna (nakon 13.4.), pogotovo na sortama chardonnay, rizvanac, muškat žuti, pinot, moslavac bijeli (šipon) i slično i to, u prvome redu, na lakšim tlima i južnim ekspozicijama, kada su na pojedinačnim čokotima bili razvijeni prvi listići. No, na sortama graševina, sauvignon bijeli, sauvignon cabernet i sličnima, razvoj zimskih pupova tih dana nije značajno napredovao!

Zbog takve razlike u početku vegetacije, između pojedinih vinskih sorata vinogradari su često u nedoumici kada i čime obaviti prvu zaštitu vinograda?! Sukladno novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, koji će uskoro biti zamjenjen novim Pravilnikom o održivoj uporabi pesticida, svi poljoprivrednici od početka 2014. moraju na svojim površinama provoditi načela integrirane zaštite bilja! U načelima integrirane zaštite vinograda od štetnih organizama tzv. "kasno-zimska" tretiranja, povišene koncentracije bakarnih spojeva se više ne preporučuju, a s usmjerenom zaštitom treba početi u vrijeme bubrenja pupova i pojeve prvih listića!

Proteklih osam dana obilježilo je vrlo promjenljivo meteorološko razdoblje. Sredinu mjeseca travnja (15. i 16.04.) obilježile su vrlo visoke dnevne temperature zraka (+24,9° i +26,3° na mjernom lokalitetu Trnovčak). Zabilježen je i vrlo jaki vjetar 17.04. (23,4 km/h), a u noći 17./18. travnja palo je 8,0 mm kiše. Vlaženje lozinih organa tada je trajalo 685 minuta, što je, uz raspon temperatura zraka između +8°C i +13°C, pogodovalo prvoj zarazi uzročnika crne pjegavosti (Phomopsis) na položajima i sortama gdje su razvijeni prvi listići. U nedjelju ujutro (19.04.) je zabilježeno samo +0,1°C!

Manja količina oborina moguća je i krajem ovog tjedna!

U takvim smo uvjetima na većini lokaliteta i vinskim sortama u Međimurskom vinogorju, zabilježili razvoj vinove loze iz stadija vunastog pupa u prve listiće, naročito kod vinskih sorata ranije epohe dospijeća (npr.muškat, chardonnay, rizvanac i slično). Nešto slabiji porast je zabilježen kod sorte graševina, prvenstveno zbog nešto nižih noćnih temperatura (19. i 20.04.). Zbog najviših dnevnih temperatura, koje će u narednim danima iznositi +20°C, očekujemo dobru postranu učinkovitost sumpornih fungicida na prezimljujućim populacijama lozinih grinja šiškarica!

Stoga vinogradarima ponavljamo uputu da je moguće koristiti sumporne fungicide registrirane u našoj zemlji protiv pepelnice (Erysiphe necator) u količini 3-5 kg ili litara po hektaru. Uz smanjeni utrošak škropiva po hektaru, isti daju učinkovitost i protiv grinja šiškarica!

U narednom razdoblju preporučujemo planirati i provoditi redovitu preventivnu zaštitu protiv crne pjegavosti, ali isključivo primjenom manjih doza površinskih organskih fungicida (npr. propineb, metiram, mankozeb, ditianon).

Na lokalitetima i sortama gdje se ranijih sezona javljala jača populacija lozinih grinja šiškarica, naročito akarinoze, (npr. sauvignon, graševina, silvanac zeleni, moslavac bijeli ili šipon) i erinoze, (rajnski rizling, muškat žuti, moslavac bijeli ili šipon) moguće je u narednih 7-8 dana planirati primjenu specifičnih akaricida koji suzbijaju i mlađe razvojne oblike crvenog pauka. To je pripravak Demitan SC u količini 0,5 lit./ha. U našoj se regiji pojavljuju dvije vrste iz skupine grinja crvenih pauka i to koprivina grinja ili obični crveni pauk (Tetranychus) te crveni voćni pauk (Panonychus).

Povremene manje oborine, nakon pojave prvih listića i početnog razvoja vinove loze, pogoduju i početnom razvoju pepelnice (Erysiphe necator). Stoga u narednom razdoblju i dalje treba koristiti sumporne fungicide(npr. Chromosul WG, Thiovit Jet WG, Kumulus, Kalinosul, Cosavet, Kossan WG, Sumpor SC ili Brimflo SC). Kada mladice porastu na dužinu 2-6 cm koristimo ih u smanjenim dozama, odnosno u količinama do 2,0 kg ili litara/ha (uz smanjeni utrošak škropiva do 1 %).

Lokalno se na pojedinim sortama i pojedinim položajima još pojavljuje zelena stjenica vinove loze (Lygus) i to najčešće uz šume i travnjačke voćnjake, te trsna uš (Viteus vitifoliae). Napad zelene stjenice i trsne uši ili filoksere prepoznaje se po tipičnim negativnim promjenama na zaraženom lišću, što je bilo vidljivo iz proteklih sezona.

U našoj zemlji za njihovo suzbijanje nema registriranih pripravaka.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
[email protected]


Tagovi

Graševina Pepelnica Savjeti Vinogradi Milorad Šubić Crna pjegavost Akarinoza Grinje šiškarice Škropivo Koprivina grinja Chardonnay Pinot Savjetodavna služba Rizvanac Crveni pauk Preporuke Trnovčak Panonychus Metiram Propineb Cosavet E


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Welcome to our next problem...