Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 16.06.2022. 12:00

Vinovoj lozi i dalje prijete bolesti - kako ju zaštititi?

Iako vinova loza ima bujnu masu i veliku lisnu površinu koju je teško pokriti kontaktnim fungicidima, još uvijek štitimo sve njezine dijelove kao i one naknadno izrasle. Chromosovi agronomi izdali preporuku i za maslinare.

Foto: Martina Popić
  • 3.662
  • 230
  • 0

Ovogodišnji početak lipnja donio nam je kišovito i nestabilno vrijeme u gotovo svim dijelovima Lijepe naše. Takvo vrijeme vinogradarima donosi brige jer se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a kao posljedice mogla bi se pojaviti šteta na grozdovima i smanjen urod.

Za što bolje rezultate te zdravo i kvalitetno grožđe potrebno je zaštitu obaviti na vrijeme i prilagoditi je vremenskim uvjetima. Prskanja treba obaviti prije i nakon cvatnje vinove loze.

Da bi zaštitili svoje vinograde nakon cvatnje, tvrtka Chromos Agro d.o.o. preporučuje tretiranje sistemičnim fungicidima za suzbijanje plamenjače, pepelnice i sive plijesni koji su se na terenu već nekoliko godina u smislu kvalitete pokazali kao pouzdani, učinkoviti, dugotrajni i nenadmašni na tržištu.

Iako sada loza ima bujnu masu i veliku lisnu površinu koju je teško pokriti kontaktnim fungicidima, još uvijek štitimo sve njezine dijelove kao i one naknadno izrasle.

Zato u tu svrhu koristimo sistemične i sistemično kontaktne fungicide (kontaktne komponentne radi smanjenja mogućnosti pojave otpornosti gljivica uzročnika bolesti).

Koja sredstva koristiti?

Prednost sistemičnih fungicida je nemogućnost direktnog ispiranja kišom te njihovo kretanje unutar provodnih snopova gdje suzbiju micelije kojima se gljiva uzročnik bolesti širi unutar zaraženih organa.

Za najučinkovitije suzbijanje plamenjače, pepelnice i sive plijesni u  vinogradima preporučujemo neku od sljedećih kombinacija:

Upozorenje vinogradarima

Pepelnica za intenzivan razvoj ne treba kišu već joj je za infekcije potrebna povećana relativna vlaga zraka, jutarnje rose te bujan trs. Iako ju je potrebno kontrolirati već od otvaranja pupova, upravo je završetak cvatnje do zatvaranja grozda vrijeme za intenzivnu borbu protiv ove bolesti. 

Završila je cvatnja (Foto: Maja Celing Celić)

Poslije cvatnje, javljaju se i štetnici te je stoga fungicidima potrebno dodati i insekticid. U vinogorjima gdje ima fitoplazme obavezno je prskanje protiv američkog cvrčka i cikada koji su vektori za prijenos zaraze zlatne žutice vinove loze.

U tu svrhu, preporučujemo primijeniti sredstvo Rotor Super koji je namijenjen za suzbijanje pepeljastog i žutog grožđanog moljca te cvrčaka.

Kvalitetnom zaštitom vinove loze na dobrom smo putu do vrhunskog vina, a mi u Chromos Agru vjerujemo da nam je to zajednički cilj.

Preporuka maslinarima

Malinarima preporučamo da nastave praćenje leta maslininog moljca i muhe. Ako je potrebno, treba obaviti zaštitu od tih štetnika, i to kad je plod masline veličine zrna pšenice.

Naša preporuka je kontaktno-želučani insekticid Imidan 50 WG. Sredstvo se koristi za suzbijanje prve cvjetne generacije u fazi kada su latice zeleno obojene i više su od čaške (BBCH 57), a za drugu generaciju u fazi kada su plodovi postigli 10 posto od svoje završne veličine (BBCH 71).

Za suzbijanje maslinove muhe Imidan 50 WG primjenjuje se kada su plodovi postigli 50 posto svoje završne veličine (BBCH 57) sukladno karenci Ili Baturad WP, biološki selektivni insekticid, za suzbijanje maslininog moljca.


Tagovi

Zaštita vinograda Plamenjača Pepelnica Siva plijesan Američki cvrčak Cikade Zaštita maslina


Autor

Dražen Šimić

Više [+]

magistar znanosti i Chromos Agro savjetnik za područje Slavonije, Osijek


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?