Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje vinove loze
  • 28.01.2018. 16:30

Vinova loza: Vegetativni način razmnožavanja

Najzastupljeniji način ovakvog razmnožavanja je kalemljenje, a tu su i razmnožavanje potapanjem čokota, položenicama i reznicama.

Foto: abeldomi/Pixabay
  • 6.721
  • 159
  • 0

Vegetativni način razmnožavanja vinove loze primjenjuje se kada je u pitanju komercijalna proizvodnja loznih kalemova. Potomstvo koje se dobija je potpuno slično roditelju. Najzastupljeniji način ovakvog razmnožavanja je kalemljenje, a tu su i razmnožavanje potapanjem čokota, položenicama i reznicama.

Posljednja tri načina razmnožavanja su u upotrebi u starijim zasadima, od četiri i više godina, kada se vrši popuna praznih mjesta ili u vinogradima na živom pijesku, gdje je pojava filoksere svedena na najmanju moguću mjeru.

Kalemljenje

Kalemljenje može biti na stalnom mjestu u procjep, procjep sa strane ili poluprocjep, ukoliko je debljina podloge veća od debljine mladice. Također, primjenjuje se englesko spajanje na jezičak, kada imamo istu debljunu.

"Suvremena proizvodnja kalemova se bazira na kalemljenje 'iz ruke', koja ima više faza od izbora i pripreme reznica i mladica za kalemljenje, spajanjem na jezičak, stratificiranja i na kraju prporenja", objašnjava dipl.inž. polj. Boban Marković.

Razmnožavanje potapanjem, reznicama i položenicama

Razmnožavanje potapanjem obavlja se potapanjem čitavog čokota, na kome se ostavljaju dva lastara koji strše iz zemlje, privezani za kolac.

Razmnožavanje reznicama se vrši njihovom sadnjom u zemlju, gdje će se razviti korijen, a u nadzemnom dijelu lastar i to se naziva korijenjak ili prporak.

Za položenicu se koristi lastar sa susjednog čokota, koji ima najbolji ugao i optimalnu dužinu i debljinu. U zemljište se polaže središnji dio i vrši se prekraćivanje pri vrhu na tri, četiri oka iznad zemlje.

"Drugi način je razmnožavanje strmoglavom položenicom, gdje se vrh lastara pobada u zemlju i pričvršćuje za kolac", objašnjava Marković.

Foto: abeldomi/Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.