Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna žutica
  • 04.08.2023. 10:30

Vinogradari, ovo su vaše obveze za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice

Ako ste tijekom srpnja na žutim pločama utvrdili prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede upozoravaju da treba obaviti treće tretiranje.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 9.392
  • 503
  • 0

Svi posjednici vinove loze obavezni su provoditi mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice, podsjećaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Kako navode, propisane su Naredbom (NN 48/18 i NN 63/19) te u njima stoji da treba sustavno pregledavati biljke domaćina radi uočavanja moguće pojave simptoma koji upućuju na zarazu štetnim organizmom.

Koje su obveze vinogradara?

Vinogradari su tako obvezni uklanjati oboljele trsove s korijenom koji pokazuju simptome karakteristične za fitoplazme. Također, mora se obavljati sustavno praćenje pojave američkog cvrčka vizualnim pregledima naličja listova ili metodom otresanja od sredine svibnja, te odraslih oblika postavljanjem žutih ljepljivih ploča početkom srpnja.

Zapuštene vinograde treba privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ih redovito obrađivati i održavati ili krčiti ako se redovito ne obrađuju i održavaju. Potrebno je uništavati običnu pavitinu (Clemati vitalba).

Suzbijanje američkog cvrčka obavezno je u zaraženom i sigurnom području (demarkiranom području), u svim vinogradima i rasadnicima vinove loze. Također u nezaraženom području, u vinogradima u kojima se utvrdi njegova prisutnost, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze.

Tretiranje obaviti kada pčele ne lete 

"Sukladno navedenoj Naredbi ako se tijekom srpnja na žutim pločama utvrdi prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka, tada treba krajem srpnja ili početkom kolovoza obaviti treće tretiranje", upozorili su iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Kako navode, u slučaju provođenja i trećeg tretiranja nužno je voditi računa o propisanim karencama insekticida i početku berbe grožđa.

Suzbijanje američkog cvrčka, vektora zlatne žutice vinove loze - kada i s čim tretirati?

Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja u doba dana kad pčele ne lete te da u vinogradu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su ovdje.

"Posjednici vinove loze obavezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede te uoče li simptome koji upućuju na zarazu odmah obavijestiti fitosanitarnog inspektora ili Hrvatsku agencija za poljoprivredu i hranu te službenike Uprave za stručnu podršku, Ministarstva poljoprivrede", podsjetili su. 


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zlatna žutica Američki cvrčak Vinova loza Uprava za stručnu podršku Tretiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB