Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 05.05.2016. 13:30

Vinograd bez plamenjače i pepelnice!

Zbog obilne kiše u posljednjih nekoliko tjedana, javlja se opasnost od pojave bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice.

  • 2.238
  • 108
  • 0

Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, i obilne kiše u posljednjih nekoliko tjedana, javlja se velika opasnost od pojave najvažnijih bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice.

Plamenjača (Plasmopara viticola) se može pojaviti na svim zelenim dijelovima vinove loze. Prvi simptomi javljaju se na listovima, i to vrlo često na onima koji su bliže tlu. Na mladim listovima nastaju nešto svjetlije zelene do žute zone, takozvane "uljane mrlje", a s donje strane lista na mjestu "uljanih mrlja" izbijaju bijele prevlake.

Zaražene zone postaju crvenkasto-smeđe. Na starim listovima nastaju žuta do crvenkasta polja koja počinju smeđiti, tkivo odumire i suši se. Pjege se javljaju na nekoliko mjesta na listu, ali kada je zahvaćen veći dio plojke dolazi do sušenja i otpadanja lista.

Plamenjača i pepelnica suzbijaju se istovremeno

Pepelnica (lug) (Erysiphe necator) također napada sve organe vinove loze: mladice, vitice, listove, peteljke lista, cvat, bobe i rozgvu. Mladice mogu biti napadnute od izlaženja iz pupa pa sve dok ne odrvene.

Listovi mogu biti napadnuti u svakoj fazi razvoja. Na lišću se javlja pepeljasta prevlaka i s lica i s naličja. Napadnuto mlado lišće se deformira, a često i suši. Bobe zaražene neposredno nakon oplodnje zaostaju u rastu, kožica im je znatno deblja i tvrda te puca. Plamenjača i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno. Kako bi zaštitili vinovu lozu do cvatnje, to jest u fazi rasta mladica i pojave grozdića, tvrtka Chromos Agro preporuča neke od sljedećih kombinacija:

STAR 80 WP je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače u količini 2 kg/ha (200g/1.000m²/100 l vode).

POLYRAM DF je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti. Koristi se u koncentraciji 0,2% (200 g u 100 l vode).

CHROMOSUL 80 je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice na bazi sumpora, a koristi se kod pojave prvih znakova bolesti u periodu do cvatnje u koncentraciji 0,3%.

KAIROS M je kombinirani kontaktno-sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače vinove loze u količini 2,4-3,0 kg/ha (240-300g/1.000m²/100 l vode).

Fungicid Kairos M

Sa primjenom treba započeti kada se pojave povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a najkasnije sa pojavom prvih simptoma.

STROBY WG je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice u koncentraciji 0,02% (20 g u 100 l vode). Zaštitu je potrebno provoditi za vrijeme najjačeg pritiska bolesti, (početak cvatnje - cvatnja - neposredno nakon cvatnje).

U slučaju kiše, ponoviti prskanje

Stroby WG u kombinaciji sa Delanom 700 WDG osigurava izvrsnu zaštitu vinove loze od uzročnika pepelnice i plamenjače.

DELAN 700 WDG je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti u koncentraciji 0,05% (50 g u 100 l vode).

CABRIO TOP je preventivni fungicid lokalnosistemičnog i translaminarnog djelovanja. Namijenjen je za suzbijanje plamenjače i pepelnice vinove loze u koncentraciji 0,2% (200 g sredstva u 100 l vode). Primjenjuje se od pojave grozdića do zatvaranja grozda.

Navedena sredstva u praksi su se pokazali jako djelotvornima i ekonomski isplativima. Prilikom prskanja potrebno ih je kvalitetno rasporediti po mladom lišću s obje strane. Ako nastupe kišni uvjeti u vrijeme porasta mladica, tada prskanje treba ponoviti.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka obavezno pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod, a za više informacija možete se obratiti tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Ante Grubišić, dipl.ing., foto: lightpoet/bigstockphoto.com


Tagovi

Vinova loza Plamenjača Pepelnica Chromos Agro Bolest Zaraza Fungicidi


Partner