Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 07.05.2015. 07:20

Vinograd bez plamenjače i pepelnice

Zadatak vinogradara je dobro odrediti termin i pravilno odabrati pripravak koji će u ovom periodu vrlo intenzivnog porasta lozu kvalitetno štititi od plamenjače i pepelnice.

  • 1.707
  • 64
  • 0

Loza je u stadiju vrlo intenzivnog porasta mladice. Ovo je period kada možemo očekivati prve probleme sa plamenjačom i pepelnicom vinove loze. Dnevne temperature su relativno visoke, zelene mase ima dovoljno i samo još određeni period vlaženja lista i nastupit će infekcija. Zadatak vinogradara je dobro odrediti termin i pravilno odabrati pripravak koji će u ovom periodu vrlo intenzivnog porasta lozu kvalitetno štititi od plamenjače i pepelnice.

Plamenjača se javlja rano i to čim mladica naraste na dužinu 8-10 cm. Najprije se jave uljane, žute pjege na lišću, dok se na naličju javi bijela prevlaka. Pjege se kasnije osuše, ali se javljaju nove čiji se broj brzo povećava. Bolest napada sve organe vinove loze - list, cvjetove, bobice, izboje. Pepelnica (lug) također napada sve organe vinove loze. List se suši i uvija, a prekriven je pepeljastom prevlakom koja ujedno prekrije sve napadnute organe i uzrokuje njihovo sušenje ili slab razvoj. Kod jakog napada bobice pucaju u fazi šaranja.

Peronospora (plamenjača) i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno. Za zaštitu od napada peronospore i pepelnice stručnjaci tvrtke Chromos Agro preporučuju slijedeća prskanja do cvatnje:

plus CHROMOSUL 80 ili STROBY WG

STAR 80 WP, POLYRAM DF, DELAN 700 WDG, SHAVIT F, FUTURA 50 WP i FOLPAN 80 WDG su kontaktni fungicidi za suzbijanje plamenjače. CHROMOSUL 80 je kontaktni fungicid za suzbijanje pepelnice na bazi sumpora, dok je STROBY WG sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice. Ovo su preventivni (kontaktni) fungicidi (osim STROBY WG) koji se na organima loze trebaju naći prije nastupa zaraze.

U praksi su se pokazali vrlo djelotvorni i ekonomski isplativi. Prilikom prskanja potrebno ih je kvalitetno rasporediti po mladom lišću s obje strane. Ako nastupe kišni uvjeti u vrijeme porasta mladica, tada prskanje kontaktnim fungicidima trebalo ponoviti. Chromos Agro unutar svoje palete nudi i pripravak CABRIO TOP kao gotovu kombinaciju fungicidnih pripravaka za suzbijanje pepelnice i plamenjače. Ulaskom u biljku blokira stvaranje energije i klijanje spora, a zbog kombinacije dviju različitih djelatnih tvari sprječava razvoj rezistentnosti. Primjenjuje se u koncentraciji 0,2 % i može se primijeniti 3 puta godišnje na istoj površini.


Tagovi

Chromos Agro Zaštita vinograda Prskanje vinograda Star 80 WP Polyram DF Fungicidi Dlean 700 WDG Plamenjača vinove loze Pepelnica vinove loze Porast mladice u vinogradu Cabrio Top Zaraza vinograda


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]