Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regulacija prometa grožđa
  • 05.09.2013.

Vino ćemo praviti samo od europskog grožđa

Na teritoriju Europske unije, grožđe iz trećih zemalja ne smije se preraditi u mošt, vino ili vinski ocat

Foto: RGBStock.com
  • 973
  • 92
  • 0

Kako stoji na web stranicama Ministarstva poljoprivrede, sukladno Uredbi Vijeća (EZ), koja se od 01. srpnja 2013. godine primjenjuje i na Republiku Hrvatsku, na teritoriju Europske unije, zabranjeno je grožđe, mošt, mošt u fermentaciji, koncentrirani mošt, rektificirani mošt, mošt kojem je prekinuta fermentacija dodavanjem alkohola, sok od grožđa, koncentrirani sok od grožđa i vino podrijetlom iz trećih zemalja prerađivati u mošt, vino, vinski ocat i ostale proizvode od grožđa i vina, kao i dodavati te proizvode u mošt, vino, vinski ocat i ostale proizvode od grožđa i vina. U daljnjem pojašnjenju se navodi kako to znači da se na teritoriju Europske unije grožđe iz trećih zemalja ne smije preraditi u mošt ili vino, ni u vinski ocat.

Grožđe iz trećih zemalja može se uvesti, ali za konzumaciju u svježem stanju ili preradu u druge proizvode, a koji nisu vinski. U slučaju da je grožđe kupljeno za vlastite potrebe, prateće dokumente potrebno je poslati Agenciji za plaćanje“, stoji u priopćenju na stranici ministarstva.

Prilikom prijevoza grožđa podrijetlom iz EU, između država članica i kretanja grožđa unutar Republike Hrvatske, potrebno je imati dokumente - elektronski prateći dokument (ukoliko država članica ima uspostavljen informatički sustav) ili tzv. papirnati prateći dokument (kod država koje nemaju uspostavljen informatički sustav). Oba dokumenta moraju nositi MVV broj.

Republici Hrvatskoj u prijevozu grožđa, priznati dokument je papirnati prateći dokument za čije je izdavanje nadležna Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju. Obrasci pratećeg dokumenta podižu se u regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju. Obrazac pratećeg dokumenta sastoji se od tri primjerka i numeriran je referentnim brojem (MVV broj). Prateći dokument vrijedi samo za jednu pošiljku, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Navodi se i kako iznimno, prateći dokument u prijevozu grožđa na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije nije potreban za pošiljke svježeg ili prešanog grožđa ili mošta koje proizvođači grožđa prevoze sami iz svojih vinograda ili drugih objekata koji im pripadaju, do objekata za proizvodnju vina, a ukupna cestovna udaljenost ne premašuje 40 kilometara.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Vino Grožđe Prateći dokument APPRRR Prijevoz grožđa Mošt


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]