Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte
  • 14.08.2008.

Važno je i vrijeme zriobe

  • 3.604
  • 161
  • 0

Okus dobar. Rana sorta koja zori krajem srpnja a odlikuje izvanredna veličina grozda i bobice neke su od važnih karakteristika zbog tržišta. Iako je danas stolno grožđe sve popularnije kod kupaca, ipak možemo reći da je kod vinogradara trend podizanja nasada vinskih sorti. Možemo reći da je ipak riječ o pomodarstvu, a da će i u Hrvatskoj stolno grožđe morati zauzeti pozicije koje je imao i da će vinogradari umjesto samo u podrume početi ulagati i u hladnjače, koje su neophodne za čuvanje grožđa. Na stranicama Antona Baznika iz Slovenije pronašli smo nekoliko zanimljivih sorti koje privlače svojim karakteristikama. Prije svega vremenom zriobe i kvalitetom

ORA je nova rana stolna sorta grožđa. Dosta je prinosna sorta, grozd je krupan ima do 400 g cilindrične forme sa krilom. Bobica je okrugla krupna 4,5 g žuto zelene boje pokožice. U punoj zrelosti nakupi oko 14% šečera ima i dosta dobro transportnu izdržljivost. Sazrijeva krajem srpnja.

PRIMA je također nova stolna sorta .Dosta bujnog rasta i dobre rodnosti. Grozd je velik težine do 500 g, srednje zbijen, cilindričnog oblika. Bobica je blago ovalna debela tamno plave boje sa pepeljastom maškom. Okus je dobar.Kao izvanredno rana sorta koja zori krajem srpnja je odlikuje izvanredna veličina grozda i bobice.


PERLETA
je bez koštica, bujna rasta, obilne rodnosti. Grozd je ovalna oblika, težine oko 300 grama. Bobica je okrugla, bez koštica, mesnata, sitnija, zlatnožute boje, izrazito muškatne arome. Zori krajem srpnja ili početkom kolovoza

MATILDE je bez koštica, bujna rasta. Grozd je velik, oko 600 grama, cilindričan s prigrozdom. Bobica je debela i okrugla, blago produžena, bez koštica i hruskava. Izrazito žute do blagosmeđe boje, fine muškatne arome. Zrije krajem druge dekade kolovoza.

PLEMENKA CRVENA je srednje bujna rasta. Grozd je srednje velik, piramidast s dugom peteljkom, težak od 120 do 200 grama. Bobica je srednje debela, okrugla, crvene boje, ima tanku kožicu. Zori početkom treće dekade kolovoza.

PANCE PANCOSE je bujna rasta. Grozd je velik, oko 400 grama, ovalna oblika. Bobica je debela, jajolika, izrazito žute boje. Meso je vrlo postojano, neutralna okusa. Zori krajem kolovoza.


Tagovi

Vinogradarstvo Sorte

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]