Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje vina
  • 06.11.2015. 17:35

Uspjeh međimurskih vina u Sloveniji

Brojni međimurski vinogradari prijavili su svoja vina na ocjenjivanje u slovenski grad Ormož. Kući su se vratili s brojnim nagradama.

  • 232
  • 25
  • 0

Udruga Ljutomer-Ormož vinske regije Jeruzalem u suradnji s Razvojnom agencijom Ormoža u tom je slovenskom gradu organizirala ocjenjivanje vina. Ocjenjivanje je održano u dvije kategorije i to Naj špricar i Naj mlado vino 2015. Za nagrade su mogla konkurirati samo vina nastala u slovenskoj pokrajini Štajerskoj i našem Međimurju. Ocjenjivačkim sudom predsjedao je Mojmir Wondra sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, a o vinima su glasale strukovna i potrošačka komisija. David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, predvodio je potrošače, dok je rukovoditelj Savjetodavne službe Međimurske županije Marijan Čižmešija bio na čelu stručne komisije.

Titulu naj špricara osvojio Urbani biser Vinarije Cmrečnjak

U kategoriji Naj špricar bilo je bilo 26 uzoraka, a potrošači su za najbolje vino regije Štajerska-Međimurje izabrali međimurski Urbanski biser, Vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana, dok je struka najboljim proglasila vino Jeruzalemčan-2, vinarije P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.

I među mladim vinima, međimurska su bila velika konkurencija slovenskim

U kategoriji mladih vina, konkurencija je bila veća, pa se biralo između 50 uzoraka sauvignona, muškata, pušipela i šipona, rajnskih rizlinga i chardonnaya. Potrošači su najveću naklonost, kako navodi portal emedjimurje.rtl.hr pokazali prema Rumenom muškatu vinarije P&F Jeruzalem iz Ormoža, laškom rizlingu vinarije Stanka Pesrla i muškatu Otonel vinogradništva Leskovar. No dobro su se plasirala i hrvatska vina iz općine Štrigova i to OPG-a Denisa Kunčića iz mjesta Banfi i Vinarije Štampar iz Svetog Urbana te Dvanajščak-Kozol OPG-a Dvanajščak Rajke iz Dragoslavca u općini Sv. Juraj na Bregu.

Pet najbolje plasiranih mladih vina iz Međimurja su muškat žuti Agromeđimurja d.d., Podruma Štrigova, chardonnay i sauvignon vinarije Dragutina Kunčića iz mjesta Banfi te sauvignon i muškat žuti vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana.


Tagovi

Ormož Slovenija Međimurje Hortus Croatiae Štajerska Naj špricar Naj mlado vino Mojmir Wondra David Štampar Vinarija Cmrečnjak Sv.Urban Mlada vina Opg Kunčić OPG Dvanajščak Ranka Vinarija Štampar


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline