• Teran Hrvatska Istra
  • 21.07.2017. 18:00

Uredba o teranu u službenom listu EU

Europa je bogatija za jedno vrhunsko vino, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 595
  • 44
  • 0

Delegirana uredba Komisije (EU) 2017/1353 оd 19. svibnja 2017. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 607/2009 u pogledu sorti vinove loze i njihovih sinonima koji se mogu navesti na etiketi vina, a kojom je istarskim proizvođačima Terana omogućeno korištenje imena Teran pri označavanju vina, objavljena je danas u Službenom listu Europske unije objavljena.

Korištenje naziva Teran omogućeno je za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra, uz uvjet da se oznake Hrvatska Istra i Teran nalaze u istom vidnom polju i da je naziv Teran ispisan manjim slovima od naziva Hrvatska Istra.

Vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra proizvedena prije datuma stupanja na snagu ove Uredbe mogu se u skladu s primjenjivim zakonodavstvom stavljati na tržište dok se ne potroše zalihe, čak i ako ne ispunjavaju prethodno navedene uvjete označivanja.

"Od danas istarsko vino od sorte Teran može s tim nazivom u svijet. Naš Teran će biti simbol upornosti koja se isplatila i primjer glavnog mota Europske unije - ujedinjeni u različitosti. Europa je bogatija za jedno vrhunsko vino", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Pixabay/congerdesign


Tagovi

Teran EU Hrvatska Istra


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako je krenulo dobro je i ispalo :)