Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 23.05.2016. 15:30

Ukrotite plamenjaču vinove loze!

Plamenjača može spaliti lišće i uništiti sav urod, pa je zaštita vinove loze obvezatna mjera. Zaštitu provoditi pred cvatnju.

  • 1.548
  • 69
  • 0

Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola), poznatija u narodu kao peronospora, prisutna je gotovo u svim dijelovima svijeta gdje se ta kultura uzgaja. U prošlosti je nanosila ogromne štete, međutim, korištenjem novih sredstava zaštite, utjecaj plamenjače na urod se znatno smanjuje, što svakom uzgajivaču vinove loze čini neprocjenjivu razliku.

Plamenjača napada sve nadzemne dijelove biljke. S obzirom na to da može "spaliti" lišće i uništiti sav urod, zaštita vinove loze je obvezatna mjera. U zaštiti, koja uglavnom počinje pred cvatnju, tvrtka BASF preporuča u program uključiti Acrobat® MZ WG zbog njegovog dvostrukog djelovanja.

Učinkovit suzbijanje plamenjače u vinovoj lozi

Acrobat® MZ WG je preventivni i kurativni fungicid nove generacije, pripravak kontaktnog i dubinskog djelovanja, izuzetno učinkovit u suzbijanju bolesti koje uzrokuju gljive iz razreda Oomycetes i Alternariae. Učinkovito suzbija plamenjaču u vinovoj lozi, ali i u krastavcima, krumpiru i duhanu. Lokalni je sistemik tako da se prenosi unutar lišća i osigurava njegovu potpunu zaštitu.

Najveće prednosti sredstva Acrobat® MZ WG jesu:

  • sprječavanje zaraze biljke zbog kombinacije dubinskog i kontaktnog djelovanja
  • dugo rezidualno djelovanje i otpornost na ispiranje kišom
  • isključena mogućnost unakrsne rezistentnosti s fenilamidima te sigurnost za korisne organizme i okoliš

Najbolje rezultate ostvaruje ako se koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti).

Acrobat® MZ WG dostupan je u obliku vodotopivih granula u pakiranju od 0,2 i 1 kg, a u vinovoj lozi se primjenjuje u dozi 2,5 kg/ha odnosno 0,25% (uz utrošak od 1000 l vode). Najbolje rezultate ostvaruje ako se koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti). Kasnije, u ovisnosti od vremenskih uvjeta, nastaviti s tretiranjem u intervalima: kišno razdoblje 7-10 dana, sušno razdoblje 10-14 dana. Karenca za stolne sorte je 28, a za vinske sorte vinove loze 42 dana.

Više o primjeni ovog izvrsnog fungicida u krumpiru, krastavcu i duhanu te malim kulturama - luku iz lučice, češnjaku te poriluku koji se uzgajaju na otvorenom, saznajte na web stranici tvrtke BASF ili se obratite na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Plamenjača Peronospora Vinova loza Suzbijanje Zaštita Krumpir


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.