Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici vinove loze
  • 02.05.2014. 12:27

Učinkovito suzbijanje štetnika vinove loze

Za uspješno suzbijanje grinje šiškarice i crvenog pauka Chromos agro preporučuje akaricide Apollo 50 SC i Demitan

Foto: rgbstock.com
  • 2.411
  • 76
  • 0

I ove su se godine u nekim vinogradima u jačoj mjeri pojavile grinje šiškarice (Calepitrimerus vitis i Eriophyes vitis). Uz njih, vinovu lozu napada i obični crveni pauk (Panonychus urticae).

Iako su navedeni štetnici dobro poznati i gotovo uvijek prisutni na vinovoj lozi, često vinogradare iznenade većim štetama samo zato što su propuštena pravovremena tretiranja. Svi ovi štetnici prezimljuju na vinovoj lozi, no crveni pauk prezimljuje u obliku zimskog (crvenog) jaja, a grinje šiškarice kao odrasle grinje ispod kore ili u pupu.

Izlaskom iz jaja ličinke crvenog pauka odmah traže hranu i počinju sisati na naličju mladog lišća vinove loze. Ponekad, uslijed vremenskih uvjeta izlazak iz jaja može dugo trajati pa se razmjerno tome i štete od ličinki povećavaju. Nakon pojave odraslih ženki one odlažu ljetna jaja na naličje lišća.

Kako crveni pauk ima više generacija koje se isprepliću, tijekom vegetacije na vinovoj lozi nalazimo sve razvojne oblike (ljetna jaja, ličinke i odrasle grinje). Ova činjenica najvažnija je zbog suzbijanja jer moramo koristiti akaricid koji djeluje na sve oblike ili kombinirati dva akaricida kako bi istovremeno suzbili i pokretne (ličinke i odrasle grinje) i nepokretne (jaja) oblike.

Crveni pauk

Simptomi oštećenja vinove loze

Simptomi oštećenja od crvenog pauka vide se isprva pojavom žutih točkica koje nastaju uslijed sisanja i nestanka klorofila u listu. Točkice kasnije potamne, postaju ljubičasto smeđe i spajaju se u veće pjege. U slučaju jakog napada pjege se spajaju i listovi se suše. Jako napadnuto lišće ljeti otpada.

Grinje šiškarice uzrokuju pojavu erinoze ili akarinoze. Akarinozu uzrokuje grinja Calepitrimerus vitis. U pupu ili ispod kore prezimi odrasla ženka. Štete nastaju odmah kada se ženke počinju hraniti u pupu, a one koje su prezimile ispod kore odlaze na najmlađe dijelove loze. Pupovi dobivaju smeđu boju, a u slučaju jakog napada suše i ugibaju. Ishrana grinja na izbojima dovodi do pojave skraćenih internodija.

Zbog oštećenja glavnog pupa, izboj izlazi iz postranog pupa pa na lozi uočavamo dvostruke izboje. Lišće na kojem grinja siše gubi boju, deformira se i najčešće vidimo šarenu plojku lista sa tamnim uzdignutim rubom. Vrsta Eriophyes vitis dovodi do pojave poznate pod nazivom erinoza. Osnovni simptomi erinoze su pojava mjehurastih nabreklina na licu lista koje su isprva ljubičaste, a kasnije postaju zelene. Kada list okrenemo na naličju vidimo udubljenja ispunjena vunastom prevlakom. Osim ovog simptoma može doći i do skraćenja internodija, tvorbe tzv. „vještičjih metli“ i cik-cak rasta izboja.

Grinje šiškarice

Učinkovite mjere za suzbijanje štetnika

Za suzbijanje grinje šiškarice i crvenog pauka Chromos agro preporučuje akaricide Apollo 50 SC i Demitan.

Apollo 50 SC suzbija zimska jaja i treba ga primijeniti u količini 0,4 l/ha odnosno 0,04% (40 ml na 100 l vode). Odrasle grinje možemo suzbiti i smanjiti populaciju tretiranjem u vegetaciji akaricidom Demitan, kojeg treba koristiti u količini 0,5 l/ha odnosno 0,05% (50 ml u 100 l vode).

U slučaju jakog napada i prisutnosti svih razvojnih oblika (jaja, ličinke, odrasle grinje), u vegetaciji izuzetne uspjehe daje kombinacija oba akaricida.

Foto: rgbstock.com


Tagovi

Grinje šiškarice Crveni pauk Štetnici vinove loze Suzbijanje štetnika vinove loze Apollo 50 SC Demitan Akaricidi


Partner