• Štete u vinogradima
  • 29.05.2016. 15:00

U vinogradu svaki dan tjeraju doktora van!

Vinogradar Jelenko Vlajčić kaže kako je stanje u vinogradu zadovoljavajuće, bez obzira na temperature, nisu doživjeli štete od mraza. Niske temperature smanjit će jednim dijelom urod, no stanje je dobro.

Foto: Udruga voćara,vinogradara i vinara mandićevacko vinogorje/Facebook
  • 2.897
  • 411
  • 0

Na obroncima Srijema u Općini Lovas vinogradari gospodare na 120 hektara vinograda.

Stjepan Pančić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara "Srijem" Lovas, kaže kako imaju sortu graševinu koja dobro stoji na tržištu.

Vinogradar Jelenko Vlajčić kaže kako je stanje u vinogradu zadovoljavajuće, bez obzira na temperature, nisu doživjeli štete od mraza. Niske temperature smanjit će jednim dijelom urod, no stanje je dobro. Dio Lovasa, Tovarnika i dio Iloka je imao problema s mrazom, no mi smo ih izbjegli, kažu vinogradari.

Mraz zaobišao srijemske vinograde

Vinograd traži dobru pripremu. Veliki je posao u berbi grožđa, a kad berba završi treba obaviti zimsko prskanje da vinograd zdrav uđe u zimu, da mu niske temperature što manje naškode.

Vinograde redovito pregledavati

U vinogradu su svaki dan, kažu, a upravo su završili s poslovima plijevljenja.

Tehnolog u Vinariji Šarengrad, Blanka Štefanek, kaže kako bi nakon šteta od mraza bilo dobro provoditi više vremena u vinogradu, redovito ih pregledavati i provoditi zaštitu.

Najvinoljubljivija smo nacija u EU.

Cijena je nezadovoljavajuća, kažu, a cijena za vrhunsko grožđe je 2,50 kune. U zadnjih 10 godina cijena se prepolovila, žale se vinogradari. Ove godine očekuju povećanu proizvodnju i do 100.000 litara. Vino prodaju na kućnom pragu, u točionicama, ali ga i izvoze iz Hrvatske.

Foto: Udruga voćara,vinogradara i vinara mandićevacko vinogorje/Facebook


Tagovi

Vinogradari Vinari Mraz Urod Grožđe Temperature Srijem


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

NA STIPANJU U BRIŠEVU - Ovca mog rođaka Nede Grabovca donijela na svijet umiljato janje. Jedva je pristala da ga uzmem u naručje. Ovca Zrna ljubi svoje janje.