Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revitalizacija autohtonih sorata
  • 12.06.2016. 13:30

U Komoru Začretskom zasađen vinograd - matičnjak

Od ovog matičnjaka dobit će se sadni materijal kojim će se moći u komercijalizaciju!

  • 1.530
  • 286
  • 0

Više od 2.500 trsova autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja, o kojim je nedavno izdana i monografija, zasađeno je na parceli u Komoru Začretskom u općini Sveti Križ Začretje na zemljištu trgovačkog poduzeća Trgocentar.

Posađene sorte - matičnjak za proizvodnju sadnog materijala

Zasađeno šest vrsta beline: starohrvatska, svetokriška, smudna, pikasta, šemnička i belina Hižakovec te sorte sokol, kozjak bijeli, mirkovača, volovina crvena i modra kosovina. Najveći broj posađenih trsova, kako nam je rekao doc. dr. Darko Preiner s Agronomskog fakulteta je starohrvatska belina.

"Nasad će služiti za dobivanje informacija o svojstvima tih sorata te da se dobije dovoljna količina repromaterijala za proizvodnju sadnog materijala tih sorata kako bi si vinogradari hobisti mogli nabaviti i zasaditi", kazao je doc. dr. Darko Preiner.

Zasađeno je više od 2500 trsova autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja

Sadili i dožupan i načelnik

Trsove su sadili i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek i načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos. "Upravo je ovaj vinograd - matičnjak vrhunac našeg projekta revitalizacije autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja u kojeg smo krenuli prije desetak godina. Ovdje smo zasadili velik broj cijepova naših autohtonih sorata koje će biti jamstvo njihovog očuvanja, a vjerujemo i širenja na području Krapinsko-zagorske županije", istaknuo je zamjenik župana Ferek-Jambrek dok je načelnik Kos naglasio izvrsnu kvalitetu zagorskih vina kao posebnost koja će im osigurati poziciju na tržištu.

Slijedi komercijalizacija sorata

U ovu fazu revitalizacije uključilo se i trgovačko društvo Trgocentar čiji je direktor Darko Bratković kazao da će ova tvrtka krenuti u komercijalizaciju ovog dugotrajnog, ali vrijednog projekta. Ne očekuje se da će sve sorte biti pogodne za komercijalizaciju, ali upravo sadnja ovog matičnjaka pokazat će koje su to sorte najisplativije i koje daju najbolja vina.


Tagovi

Revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Anđelko Ferek Jambrek Marko Kos Darko Bratković Trgocentar


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)