Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz vina
  • 28.09.2015. 14:00

U Kini ponovno raste prodaja francuskih vina!

Od lipnja 2014. do lipnja 2015. izvoz vina iz Bordeauxa u Kinu količinski je povećan 3 posto, na 412.000 hektolitara, a u Hongkong za 1 posto, na 83.000 hektolitara.

Foto: depositphotos.com/jehode
  • 142
  • 6
  • 0

Kinesko tržište vina se može podijeliti na domaća i uvozna vina. Koja će od njih uhvatiti veću priliku na brzorastućem kineskom tržištu vina? Trenutačno, domaća vrhunska vina su: Changyu, Great Wall i Dinastija.

Jedna od glavih teškoća je nedostatak kulture vina. U odnosu na već tisućljetnu povijest vina u Europi, Kina je očigledno nedovoljno upoznata s ovom baštinom. Upravo zbog ovih važnih čimbenika, domaća vina će jako teško postati prepoznatljivi brandovi, što je najveća poteškoća za kineska vina.

Kinezi traže francusko vino

Prodaja vina iz Bordeauxa na kineskom tržištu, koje predstavlja glavnu izvoznu destinaciju za ovo francusko vino, ponovno je u porastu nakon dvije godine uzastopnog pada, priopćilo je Profesionalno udruženje proizvođača vina iz Bordeauxa (CIVB).

U periodu od lipnja 2014. do lipnja 2015. izvoz vina iz Bordeauxa u Kinu količinski je povećan za 3%, na 412.000 hektolitara, a u Hongkong za 1%, na 83.000 hektolitara, prenosi agencija France press.

Po vrijednosti, izvoz ovih vina u Kinu pao je za 2%, na 238 milijuna eura, dok izvoz u Hongkong pokazuje rast od 12%, na 251 milijun eura. Međutim, kako ističu u CIVB-u, samo u drugom kvartalu 2015. izvoz u Kinu povećan je za 43% u količini i 27% u vrijednosti.

Izvoz u Europsku uniju pao za 7%

Drugo veliko tržište vina iz Bordeauxa, američko, u istom periodu (lipanj 2014 - lipanj 2015) bilo je u porastu za 1% količinski i 8% vrijednosno. Izvoz prema Europskoj uniji, međutim, pao je za 7%. Prodaja na njemačkom tržištu, koje je za vina iz Bordeauxa druga izvozna destinacija po količini, a prva europska, ostala je dinamična, uz količinski rast od 10% i vrijednosni od 38%.

Nasuprot tome, Belgija i Velika Britanija, kao treće i četvrto najveće izvozno tržište za vina iz Bordeauxa, bilježe pad u količini (8 i 21%), kao i u vrijednosti (11 i 9%). Ukupan izvoz ovih vina u promatranom periodu iznosio je 2,1 milijuna hektolitara (minus 4%), što je ekvivaletno 277 milijuna boca, uz prihode od 1,83 milijarde eura (plus 1%).

Francusko tržište koje apsorbira 58% proizvedenih količina vina iz Bordeauxa, nastavilo je pad po stopi od 7%, uz stabilne prihode od 901 milijun eura. Što se tiče prodaje prema cjenovnim kategorijama, snažan pad, od 32%, za vina jeftinija od 3,0 eura, kompenziran je rastom u kategoriji cijene 4 do 15 eura. Vina po cijeni od 4 do 6 eura imala su povećanje prodaje od 4%, a ona koja koštaju od 6 do 15 eura po boci, zabilježila su rast prodaje od 9%.

Foto: depositphotos.com/jehode


Tagovi

Bordeaux Francuska vina Kina Izvoz vina Američko tržište Njemačko tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]