Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni neprijatelji
  • 07.11.2021. 18:00

U kalifornijskim vinogradima se koriste sove umjesto rodenticida

Jedna obitelj sova kukuvija može pojesti do 1.000 glodavaca tijekom sezone gniježđenja, odnosno njih oko 3.400 godišnje.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.225
  • 373
  • 0

Umjesto da koriste rodenticide kako bi se riješili glodavaca u vinogradima studenti diplomskog studija na Sveučilištu Humboldt State u Kaliforniji pokušavaju se ovih štetnika riješiti metodom prirodnih neprijatelja u koju su uključene sove, piše EcoWatch

Ovaj eksperiment dio je dugoročne studije koju vodi profesor Matt Johnson. Njegov tim istraživača ispitao je 75 vinarija u dolini Napa, od kojih se u ček četiri petine koriste kutije za gniježđenje sova.

U njima su primijećene razlike. Naime, istraživači su dokumentirali učinke sova kukuvija na deratizaciju i zabilježili da one provode trećinu vremena u lovu tijekom sezone gniježđenja. Jedna njihova obitelj može pojesti do 1.000 glodavaca tijekom sezone gniježđenja, odnosno njih oko 3.400 godišnje.

Do sada su ustanovili da ova vrsta sova smanjuje broj gophera (glodavci iz roda Gaomyidae koji su karakteristični za Ameriku, a poznati su po izgradnji tunela i velikim štetama u poljoprivredi), ali ne i miševa. Trenutno ispituju i njihov utjecaj na voluharice.

Jesu li smanjile upotrebu rodenticida?

Od siječnja ove godine kalifornijski odjel za regulaciju pesticida uveo je stroža ograničenja za korištenje rodenticida jer često radi njih stradavaju druge životinje koje pojedu otrovane glodavce. Istraživači tvrde da većina vinogradara iz studije više ne koristi ove kemijske preparate otkad su u svoje vinograde postavili kutije za gniježđenje sova.

Nedavno provedena studija pokazala je da oko 80 posto vinogradara u toj dolini koristi kutije za sove dok ih se 21 posto još uvijek oslanja na rodenticide.

Poljoprivrednici su stoljećima koristili sove i druge ptice grabljivice za lov na glodavce, ali moderni kemijski pesticidi u posljednje vrijeme imaju prednost nad prirodnim metodama. U nastojanju da ostave manje negativnog utjecaja na okoliš, poljoprivrednici diljem svijeta vraćaju se prirodnim neprijateljima u suzbijanju štetnike.

Kutije za gnijezda pojavljuju se na poljoprivrednim poljima diljem Sjedinjenih Američkih Država, Malezije, Kenije i Izraela kako bi pomogle prirodno suzbijanje

U dolini Napa one nisu jedina taktika za stvaranje održivijeg poljoprivrednog vinogradarstva. Uzgajivači vinove loze također nastoje smanjiti potrošnju vode i obradu tla radi čega između redova siju višegodišnje trave. To također smanjuje eroziju, a tlo obogaćuje hranivima.  

Ipak, dug je put do poboljšanja održive poljoprivrede, uključujući i vinsku industriju. Dolina Napa ima preko 40.000 hektara vinograda, a samo 3.800 hektara je certificirano kao ekološki uzgoj. 

Pogledajte kako izgledaju kutije za gniježđenje u vinogradima:

 


Tagovi

Sove Vinogradi Kalifornija Deratizacija Glodavci Prirodni neprijatelji Biološke metode


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]