Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agronomski fakultet
  • 04.07.2022. 13:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

U Jazbini nastaje novi centar za istraživanja u vinarstvu i voćarstvu

Kako čuvati plodove nakon branja, poboljšati arome i kvalitetu sorti te iskoristiti nove tehnologije u preradi – proizvođači će moći dobiti u novom istraživačkom centru Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 2.167
  • 180
  • 0

Agronomski fakultet u Zagrebu ne proizvodi samo inženjere, slikovito kaže prof.dr.sc. Edi Maletić, voditelj jednog od 27 EU sufinanciranih projekta koji se trenutačno provode na ovom fakultetu.

Različiti pokusi i aktivnosti fakulteta provode se širom Hrvatske, ali najveći dio se odvija u Jazbini, na vinogradarsko-voćarskom pokušalištu gdje se proizvodi i nekoliko različitih vina. Od davne 1939. godine tamo se sustavno provode vježbe za studente agronomije.

Orezivanje voćki, vinograda, branje, vinificiranje sve to studenti rade pod budnim okom svojih profesora. Pored obrazovne uloge, pokušalište Jazbina ima veliku ulogu u znanstvenom te istraživačkom dijelu.

Upravo je tamo predstavljen projekt "Ampelografsko-pomološki istraživački centar“, čiji je cilj unaprijediti konkurentnost proizvodnje voća i vina u Hrvatskoj razvojem istraživačke infrastrukture i organizacijskih preduvjeta za visoko kvalitetna i za gospodarstvo relevantna istraživanja.

Obzirom da su objekti i infrastruktura poprilično zastarjeli, kroz projekt žele urediti objekt za istraživački centar gdje bi se odvijao jedan dio istraživanja, a što će, kažu, doprinjeti razvoju ove struke.

"Iako su se dogodile neke promjene ne možemo biti zadovoljni stanjem u vinogradarstvu i voćarstvu, još uvijek kaskamo za zapadnim svijetom. Potrebno je povećati konkurentnost proizvođača, a razvoj znanstvenih i istraživačkih kapaciteta te diseminacija znanja – najbolji je put da popravimo ne baš sjajne rezultate u pogledu proizvodnje grožđa i voća“, kazao je prof.dr.sc. Edi Maletić, voditelj projekta.

U prvom su planu autohtone sorte vinove loze i udomaćene različitih voćnih vrsta, kaže prof.dr.sc. Edi Maletić

Pažnju će usmjeriti autohtonim sortama vinove loze i udomaćenim sortama različitih voćnih vrsta, pa misle napraviti senzorni laboratorij i hladnjaču, odnosno sve što bi im omogućilo da rade neke nove stvari, čulo se na predstavljanju projekta.

Znanja prenose malim proizvođačima

Taj projekt vrijedan milijun kuna financiran je u iznosu od 85 posto sredstvima Europskog strukturog i investicijskog fonda, a provode ga kroz 30 mjeseci Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo te Zavod za voćarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je pripremiti projektnu dokumentaciju za obnovu i opremanje istraživačkog centra, što je podloga za nova istraživanja, kaže izv. prof.dr.sc. Goran Fruk, s Odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu.

"Želimo biti al pari zemljama na koje se ugledamo, koja imaju puno veća financiranja. Znanost zahtijeva sve veću specijalizaciju, a kroz ovaj centar želimo surađivati u područjima u kojima se preklapamo po metodologiji, načinu istraživanja i tematici, ali da možemo ići i u detalje te znanja prenijeti na proizvođače“, rekao je Goran Fruk.

Ampelografsko-pomološki istraživački centar zamišljen je u četiri cjeline. Sastojat će se od hladnjača u kojima će se pratiti čuvanje plodova voća i grožđa nakon berbe, zatim enološko-mikrobiološkog laboratorija kao pomoć u istraživanju vinifikacije, odnosno fermentacije različitih sojeva. Cilj je poboljšati arome ne samo vina nego i voćnih vina.

Senzorni laboratorij radit će degustacije i ocjenjivanja vina, ali i svježih plodova, kako bi se lakše moglo utvrditi koje sorte uzgajati i na koji način, što daje bolju kvalitetu, a to je posebno važno za male proizvođače koji ne mogu konkurirati s količinom nego kvalitetom.

Smjernice koje će proizvođači dobiti u centru za istraživanje dovest će do bolje konkurentnosti, kaže Fruk. Četvrta cjelina navedenog projekta odnosi se na preradu grožđa i plodova uz pomoć novih digitalnih tehnologija.

U tijeku projekti vrijedni 300 milijuna kuna

Ampelografsko-pomološki istraživački centar u funkciji će biti u idućih pet godina.

Želimo biti al pari zemljama na koje se ugledamo, naglasio je izv. prof.dr.sc. Goran Fruk

Agronomski fakultet u Zagrebu trenutačno je uključen u 27 projekata sufinanciranih iz europskih strukturnih fondova.

"U okviru projekata vrijednih oko 300 milijuna kuna opremili smo laboratorije, pokušališta i podigli kvalitetu istraživanja, a svakim danom prijavljujemo nove projekte, jer nas je potres jako oštetio - morali smo isprazniti tri paviljona, što je otežalo nastavu i istraživanje“ kazala je izv. prof. dr. sc. Klaudija Carović-Stanko, prodekanica za znanost i infrastrukturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Fotoprilog


Tagovi

Agronomski fakultet u Zagrebu Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Zavod za voćarstvo Ampelografsko-pomološki istraživački centar Edi Maletić Goran Fruk Klaudija Carović-Stanko


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Agronomski fakultet

Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 239 3779, e-mail: dekanat@agr.hr web: https://www.agr.unizg.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]