Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.04.2009.

U Hrašćini vinograd sa 100.000 trsova

Obitelj Bolfan biznis s proizvodnjom i veleprodajom elektromaterijala zamijenila sadnjom vinograda i vinarijom

  • 2.448
  • 120
  • 0

U zaseoku Gornjaki iznad Hrašćine na krajnjem istoku Zagorja iz godine u godinu sve više niču najveći zagorski vinogradi s vinarijom Vinski vrh. Vlasnik vinarije Tomislav Bolfan prije tri godine od vinarke Jadranke Kleba za 700-tinjak tisuća eura kupio je 30-ak hektara zemlje, na kojoj je bilo zasađeno sedam hektara vinograda ili 35.000 trsova s nedovršenim podrumom i počeo graditi vjerojatno najljepšu vinsku priču u Zagorju. - Rodom sam iz Vrapča iz Zagreba, bio sam, a i danas sam vlasnik i direktor veletrgovine za proizvodnju i veleprodaju elektromaterijala.

Trsje na 19 hektara

Osim malenoga vinograda sa 150 trsova u rodnom Vrapču, nikad se ozbiljnije nisam bavio ni vinogradarstvom ni vinarstvom. No, jednostavno su me privukli ovi lijepi zagorski bregi i prekrasna priroda i odlučio sam podići najveći vinograd u Zagorju. Osim 35.000 već posađenih trsova, sadio sam i prošle i pretprošle godine, a uz ovogodišnjih 25.000 trsova doći ću do 95.000 na ukupno 19 hektara zemlje.

U idućoj godini namjeravam posaditi još hektar, dva tako da bih prije ulaska Hrvatske u EU sve zaokružio na stotinjak tisuća trsova. Dovršio sam i veliku vinsku klijet te suvremeno opremio vinski podrum. Cjelokupna dosadašnja investicija bila je otprilike dva milijuna eura, s tim da je najveći dio kredita uzet kod poslovnih banaka po kamati od osam do devet posto, 200.000 eura dobio je kredita preko HBOR-a, dok je 200.000 kuna nepovratnog novca od Ministarstva poljoprivrede - rekao je vlasnik Bolfan.

U svom podrumu godišnjeg kapaciteta više od 100.000 litara vina koji se nalazi usred vinograda, što je idealno jer od trenutka berbe do početka prerade ne prođe više od pola sata koristi se velikim inox bačvama od dvije do pet tisuća litara te s malim hrastovim barrique bačvama, a imaju i vlastiti laboratorij.

U kleti i pet soba

Vinska klet u kojoj se mogu kušati najbolja vina rajnskog rizlinga, sivog i crnog pinota, chardonnaya, sauvignona, traminca, graševina i muškata žutog ima i mali restoran u kom se mogu naručiti domaće delicije - sirevi, vrhnje, kobasice, šunka i špek te prodavaonicu butelja spomenutih vina pod robnom markom Libertin.

U sklopu kleti mogu se održavati i seminari i team building za 20-ak ljudi, banketi za 50-ak ljudi, a u sastavu klijeti u potkrovlju je i pet lijepo uređenih dvokrevetnih soba s mogućnošću smještaja deset osoba. Oni koji žele navratiti i uživati u blagodatima prirode Vinarije Vinski vrh, cijena noćenja za dvije osobe s doručkom je 700 kuna. Kako je Bolfanova žena zaposlena u Samobora, o kleti se brinu domaćica i voditelj doma.

Autor teksta i fotografije: Mladen Mandić


Izvori

Večernji list