Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarstvo
  • 28.07.2013.

Tu silvanac najbolje rađa

Na prekrasnim lokacijama iznad Orahovice su nasadi i Zelenog silvanca koji je perjanica ove tvrtke, a i ljudi ovoga kraja

  • 1.191
  • 73
  • 0

Poljoprivredno poduzeće Orahovica znano po Zelenom silvancu i Frankovki doista je već duže vrijeme u orbiti vinarskog svijeta. Ova tvrtka koja u svom sastavu ima i ostale grane poljoprivrede kao što su ratarstvo, stočarstvo i ribnjičarstvo u odjelu voćarstva i vinogradarstva već 30 godina uzgajaju i lješnjake. No, nas je put vodio ipak u vinograde. Putem iznad samog grada cesta se penje u brda. Malo tko bi rekao brda, ali za Slavonije je to veliko brdo. Živopisno opasano vinogradima na predjelu kojega zovu Jezerac. Na nekih 190 metara nadmorske visine. Besprijekorni redovi. Uredno orezana loza i nasadi zelenog silvanca su ti koji moraju očarati svakog tko uđe na ovo područje. PP Orahovica ima 196 hektara vinograda. Isključivo od svoga grožđa proizvode vino i imaju ga godišnje između 700 tisuća i milijun litara. Ističu u vinariji i suradnju s tvrtkom Bayer s kojom su radili pokusu na lokacijama Jezerac i Lipovača. Kao što smo rekli, u Jezercu su nasadi glavnog branda ove tvrtke Zelenog silvanca, a u Lipovači graševina. Naredne godine pokusi će se raditi i na Frankovki. Stručnjaci PP Orahovice ističu i nove nasade Cabernet suovignona i Traminca. U biti novi nasadi su na mjestima starih vinograda tako da ne šire površine. Neki su im nasadi stariji od 30 godina tako da će i na njima doći do određenog zanavljanja.

Vinograd PP Orahovice

Vino PP Orahovice proizvodi se u najmodernije opremljenoj vinariji opremljenoj inox posuđem s mogućnošću hlađenja, gdje se fermentacija i čuvanje odvija u strogo kontroliranim uvjetima, ističe Josip Tokić, voditelj radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo. U vinariji se fermentacija crnog vina odvija u 5 vinifikatora od kojih su dva vertikalna, jedan horizontalni te dva vinifikatora tipa Gimar. Grožđe se preša u tri pneumatske preše. Uz takav strogo kontrolirani način proizvodnje PP Orahovica u mogućnosti je isporučiti ujednačenu vrhunsku kvalitetu vina.

Vinogradi PP Orahovice smješteni su na 10 lokacija: Jezerac, Krčenik, Velike ledine, Martin, Albus, Grabovi, Lipovac, Toplice, Ribnjak i Sićevo. A ne treba ni spominjati da su silvanac zeleni i frankovka perjanice. Tu je naravno i graševina, a ponosni su i na uspjehe u proizvodnji vina pinot sivi, rizling rajnski, sauvignon, chardonnay, cabernet sauvignon. Posebnost silvanca zelenog iz orahovačkih vinograda proizlazi iz smještaja vinograda koji se nalaze na blagim podnožjima planina i brežuljcima Papuka i Krndije uz ravnicu s maglovitim jutrima, izloženi laganom prohladnom strujanju zraka koji dolazi s rijeke Drave, stoji u zanimljivoj prezentaciji na njihovoj Internet stranici www.pporahovica.hr. Prirodna ravnoteža postiže se bez velikih intervencija, korijenje loze pronalazi hranjive tvari duboko u zemlji.

Uzgojni oblici Guyot i Dvokraki Guyo, a ističe se i starost nasada koja datira još od 1978. godine. Da bi dala plodove, vinova loza treba zemlju, vodu i sunce, no specifičan karakter vina određen je jedinstvenim uvjetima i mikroklimom u kojoj grožđe raste. To vinu daje kompleksnu slojevitost i okus mjesta u kojem se uzgaja. U samom gradu nalazi se i stari podrum koji je sagrađen još 1894. godine, a dao ga je sagraditi poznati orahovački vinogradar i vinar Martin pl. Nagy. Bačve starog podruma nisu prazne. U njima se brižno, u idealnim uvjetima čuva vino. U spokojnom miru, u mraku, ugodne temperature, samo uz tračak svjetlosti koja se probija kroz prozor iznad vrata, idealne vlažnosti, mirno stoje bačve različitih veličina, od starog slavonskog hrasta, zapremina od 9.385 litara pa do manjih od 3.500 litara, fiksirane na drvenim postoljima, čuvaju brižno uzgojenu frankovku.

U idealnim uvjetima, u spokojnom miru i mraku, idealne vlažnosti i temperature orahovačka frankovka odlično je vino čuvano na stari, tradicijski način.

Nasadi se nalaze na padinama Papuka i Krndije na visini od 135 do 260 m nadmorske visine što im daje idealnu osunčanost, ali i omogućava hlađenje koje dolazi s rijeke Drave. Zato su vina PP Orahovice posebnog okusa i kvalitete.


Tagovi

PP Orahovica Zeleni silvanac Frankovka Graševina Tokić Traminac Vino Vinograd Vinarija Inox


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]