Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjet Iločkim podrumima
  • 07.04.2016. 14:30

Traminac od 68 tisuća kuna iznenadio premijera

Premijer Tihomir Orešković posjetio je Iločke podrume i Principovac. Predsjednik Uprave Iločkih podruma ističe kako se osjeti utjecaj uvoza vina, no zadovoljni su proizvodnjom i izlaskom na japansko tržište. Najstarije vino je Traminac iz 1947. godine a cijena mu je vrtoglavih 68.000 kuna!

Foto: Iločki podrumi
  • 729
  • 24
  • 0

Iločani za svoj kraj kažu da je dunavsko kraljevstvo vina. A da u tome ne griješe, kazuje podatak da se na kraljevskom engleskom dvoru pilo iločko vino Traminac.

U podrumima kažu da se Tramincem ponose, ali ipak od Graševine žive. Iločki su podrumi nezaobilazni na karti svih posjeta najistočnijeg grada. Iločke podrume i Principovac posjetio je i premijer Tihomir Orešković.

Riječ je o šampanjcu Princeps koji uz brojne poznate sorte vina čini bogatu lepezu proizvoda iločkih podruma koji su prošle godine preradili čak 7 milijuna kg grožđa i proizveli oko 5 milijuna litara vina. Bila je to rekordna berba, ne samo u vinogradima Iločkih podruma, već i njihovih kooperanata.

Iločki podrumi 2015. godine proizveli oko 5 milijuna litara vina

"Završavamo rezidbu i vezivanje, završili smo prihranu, spremamo se za početak vegetacije. Nadamo se da će ova godina biti dobra i ako bude sreće da ponovimo prošlogodišnji urod i bit ćemo zadovoljni", govori Robert Miljković, predsjednik Uprave Iločkih podruma d.d.

Ti podaci zanimali su i premijera gledajući iz Principovca iločko vinogorje. "Tržište je u prvih 3 mjeseca ove godine u laganom padu, vidi se negativan efekt prevelikog uvoza vina", ističe Miljković.

Kako zaštititi domaću proizvodnju?

"Kvalitetom, snižavanjem troškova proizvodnje pa da budemo i cjenovno konkurentni. Moramo se prilagoditi situaciji na tržištu", odgovara Miljković.

Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede ističe: "Hrvatska proizvodi kvalitetna vina, Ministarstvo poljoprivrede strateški razmišlja mjerama poduprijeti izvoz. I u okviru Vinske omotnice postoje mjere koje potiču izvoz za naše poljoprivredne proizvođače. Ministarstvo poljoprivrede priprema strategiju poljoprivrede do kraja godine koja se odnosi na sve grane poljoprivredne proizvodnje, koja će poticati izlazak na tržište, uvažavajući specifičnosti pojedinih regija te na taj način odrediti strateške odrednice do 2020. godine, a nakon toga pripremati strateški okvir za buduće razdoblje."

Izlazak na japansko tržište

"Iz godine u godinu osvajamo nova tržišta i najponosniji smo na ulazak na japansko tržište. Već dvije godine radimo s jednom ozbiljnom tvrtkom. Iz godine u godinu povećavamo količine i primamo stalne narudžbe. To nam je dokaz da smo na pravom putu i da je tržište prepoznalo kvalitetu Iločkih podruma", otkriva Miljković.

Vesna Štajner, voditeljica turizma Iločkih podruma ističe: "Imamo 30-tak tisuća boca. Najstariji je Traminac iz 1947. godine, a cijena mu je 68.000 kuna. Cijena se računa 1.000 kuna po godini, a ona koja su mlađa od 30 godina, su 20 eura po godini".

Foto: Iločki podrumi


Tagovi

Iločki podrumi Traminac Ilok Graševina Tihomir Orešković Principovac Vino


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/