Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 06.04.2020. 12:00

Suzbijte korove u nasadu vinove loze, ali prvo odstranite sve mladice

Procjenjuje se da korovi u hrvatskom vinogradarstvu prosječno smanjuju prinose grožđa za do devet posto, ističu stručnjaci iz tvrtke Chromos Agro.

Foto: JumpStory
  • 2.116
  • 198
  • 0

U poljoprivrednoj proizvodnji, pa tako i vinogradarstvu, suzbijanje korova je važna agrotehnička mjera i često puta glavni uzrok lošeg rezultata i niske otkupne cijene proizvoda. U intenzivnom i suvremenom uzgoju vinove loze važno mjesto zauzima borba protiv korova.

"Biljke korova iznimno su štetne jer troše hranjive tvari iz tla, ali i jer crpe veliku količine vlage te na taj način smanjuju zalihu vode i isušuju zemljište. Oni umanjuju prinos i kakvoću grožđa, predstavljaju smetnju za mehanizaciju pojedinih radova u vinogradu i dovode do gubitaka u efikasnosti radne snage. Procjenjuje se da korovi u hrvatskom vinogradarstvu prosječno smanjuju prinose grožđa za do devet posto", ističu stručnjaci iz tvrtke Chromos Agro.

Herbicide obično primijeniti nakon proljetne prihrane

Dodaju kako je poznato da korovi, osim izravnih, čine i neizravnu štetu, a pojedine vrste su domaćini biljnim bolestima i štetnicima koji su prijenosnici virusa i fitoplazmi. Na zatravljenim površinama veća je i relativna vlaga zraka što također pogoduje razvoju uzročnika biljnih bolesti. Sve ovo iziskuje dodatne troškove u zaštiti vinove loze. Zbog sve većeg nedostatka radne snage, kao i zbog povećanih troškova nabave i korištenja mehanizacije u obradi i održavanju tla, herbicidi nalaze sve veću primjenu u vinogradarstvu.

Herbicidi kojima se suzbijaju korovi u rastu primjenjuju se obično nakon gnojidbe, odnosno prihrane, u proljetnom razdoblju. U vinogradima i voćnjacima suzbijaju se mehaničkim ili kemijskim putem. Kod mehaničkog suzbijanja se vrlo brzo oporave pa učinak obrade ne traje dugo.

sc
Procjenjuje se da korovi u hrvatskom vinogradarstvu prosječno smanjuju prinose grožđa za do devet posto", ističu iz Chromos Agra (foto: JumpStory)

"Kemijsko suzbijanje je lakše, jednostavnije i dugotrajnije. Način suzbijanja se razlikuje ovisno o području uzgoja i osnovnim obilježjima vinograda (položaj, prozračnost, nagib i sl). U našoj ponudi imamo Herkules®, jedan od najkvalitetnijih, najstarijih i najprodavanijih sistemičnih neselektivnih herbicida - arboricida na bazi glifosata. Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova, zeljastih te drvenastih, s dubokim korijenom", savjetuju iz Chromos Agra.

Korovi u vrijeme primjene moraju biti dobro razvijeni

Ovaj herbicid, poručuju, može se koristiti u vinogradima, voćnjacima, na nepoljoprivrednim površinama i strništima. Biljke ga brzo upijaju preko lista i ostalih zelenih dijelova te ga sokovima prenose u korijen i rizome. Ističu da u prvih 48 sati nakon tretiranja biljka korova usvaja najveći dio sredstva.

"U vrijeme primjene korovi moraju biti dobro razvijeni, imati veliku lisnu masu, odnosno da su visine 15-40 cm, kako bi se omogućilo maksimalno upijanje sredstva. Herkules® se u dodiru s tlom veže na čestice tla, a djelovanjem mikroorganizama brzo se razgradi na vodu, dušik, fosfor i CO2. Zbog toga na biljke ne djeluje preko tla i korijenovog sustava", objašnjavaju.

Prvi simptomi djelovanja na biljke korova uočavaju se u promjeni boje, jer poprimaju crvenu ili žutu boju. Nakon sedam dana osuše se jednogodišnji, a višegodišnji s dubokim korijenovim sustavom za dva do tri tjedna.

Prije tretiranja korova odstraniti sve mladice

"Kod kemijskog suzbijanja korova u vinogradima, prije svega trebamo voditi računa o tome primjenjujemo li herbicide u mladim ili starijim nasadima vinove loze. Ako se radi o mladom vinogradu, primjena herbicida je ograničena jer kora vinove loze još nije dozrela pa može doći do pojave fitotoksičnosti. U nasadima vinove loze starim preko četiri godine primjena herbicida je olakšana jer kora na trsu više nije zelena i biljka nije u mogućnosti apsorbirati sredstvo zbog čega ne dolazi do neželjenih posljedica", naglašavaju stručnjaci.

vd
Prije same aplikacije herbicida potrebno je odstraniti sve mladice koje izbijaju iz panja (foto: JumpStory)

Dodaju kako je prije same aplikacije herbicida potrebno odstraniti sve mladice koje izbijaju iz panja, a tretiranje treba obaviti po lijepom i mirnom vremenu bez vjetra, kako ne bi došlo do zanošenja sredstva.

Iz tvrtke savjetuju kako se upotrebom kombinacije herbicida Herkules® i Pledge 50 WP jedanput godišnje omogućuje zaštita u vinogradu tijekom čitave vegetacijske sezone, dok Pledge 50 WP djeluje na nove širokolisne i dio uskolisnih korova, koji niču iz korijena, podanaka i sjemena.

Navedenom kombinacijom herbicida preporuča se suzbijanje na dva načina: tretiranjem cijele površine s pripravcima Herkules® 4 l/ha i Pledge 50 wp 800 g/ha ili tretiranje u trake širine 70 cm s Herkules® 1,5 l/ha i Pledge 50 wp 400 g/ha.

Za više informacija o zaštiti vinograda, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Korov Vinograd Zaštita Herbicid Herkules®


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner