Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručna praksa
  • 01.11.2016. 12:00

Strane studentice u Kutjevačkom vinogorju

Erasmus program mobilnosti Veleučilište u Požegi provodi posljednjih sedam godina, a dosad je u njemu sudjelovalo ukupno 68-ero studenta i nastavnika.

Foto: bigstockphoto.com, stockedhousestudio
  • 2.942
  • 391
  • 0

Polaznici Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi stečena znanja na predavanjima redovito primjenjuju u sklopu stručne prakse. Samostalno orezuju vinograd, brinu o zaštiti loze i proizvode vlastita vina.

Posljednjih godina sudjeluju i u programu mobilnosti pa tako, odlazeći u mnoge zemlje Europske unije, razmjenjuju iskustva s brojnim kolegama, ali i upoznaju se s inovacijama u proizvodnji.

Praksa u hrvatskim vinogradima

Dvoje polaznika Veleučilišta trenutačno se nalazi na praksi u francuskoj pokrajni Champagne, dok su u Požegu stigle dvije studentice iz Španjolske i jedna iz Poljske.

"Živim u centru Barcelone stoga sam željela promijeniti okolinu i doći u mjesto gdje je manja zagađenost zraka. Sviđa mi se ovdje jer je Veleučilište otvoreno prema ljudima. Možete učiti i raditi u sklopu prakse", rekla je Roser Fabrés.

"Imamo teorijsku nastavu, ali više volim otići u vinograd. U Barceloni nismo imali tako nešto, stoga ovdje je odlično", istaknula je Irene Navarro Uclés.

Mogućnost rada u vinariji

"U Hrvatsku sam došla na tri mjeseca. Odabrala sam Veleučilište jer postoji mogućnosti rada u vinariji i proizvodnje vina. Za mene je to bio jednostavan izbor. Poljska ima jako kratku tradiciju vinarstva pa dosad nisam znala previše o ovom sektoru", naglasila je Kamila Mijowska iz Poljske.

Erasmus program mobilnosti Veleučilište u Požegi provodi posljednjih sedam godina, a dosad je u njemu sudjelovalo ukupno 68-ero studenta i nastavnika.

U izradi i Erasmus vino!

"U budućnosti ćemo razvijati šire povezivanje međusektorske suradnje, dakle naše cijele partnerske mreže u području prihvata većeg broja studenata na stručnu praksu, ne samo na Veleučilište nego i u partnerske institucije kojih zasad imamo oko 400", zaključila je Barbara Pisker, koordinatorica Erasmus plus programa na Veleučilištu u Požegi.

Dodajmo na kraju kako je nedavno na temu mobilnosti u vinogradu požeškog Veleučilišta održan prvi nacionalni sastanak koordinatora programa s visokih učilišta iz cijele Hrvatske te predstavnika Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Okupljeni su sudjelovali u prigodnoj berbi grožđa od kojeg će se izraditi posebno Erasmus vino.

Foto: bigstockphoto.com, stockedhousestudio


Tagovi

Veleučilište u Požegi Vinogradarstvo Stručna praksa Berba grožđa


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]