Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni štetnici
  • 21.08.2015. 11:30

Što znamo o octenoj mušici ploda?

Danas je u svijetu poznato oko 3.000 vrsta roda Drosophila, a vinska mušica pjegavih krila Drosophila suzukii je jedna od dvije iz toga roda koje imaju status biljnog štetnika.

Foto: decanter.com
  • 472
  • 21
  • 0

Krajem 2010. godine u Hrvatskoj su prvi put pronađene vinske mušice pjegavih krila, poznatije kao octene mušice ploda (Drosophila suzukii).

"Octene mušice su prvo pronađene u Istri na postavljenim mamcima u malinama, breskvama i vinovoj lozi, no vrlo je vjerojatno da su prisutne u našoj zemlji već duže godina, no poistovjećivale su se s već poznatim vinskim i voćnim mušicama. U Europi je prvi put potvrđena njezina pojava godinu ranije, dakle 2009. godine u Italiji, a kad su je znanstvenici počeli tražiti, već slijedeće sezone potvrđena je njezina prisutnost u Francuskoj, Rusiji, Španjolskoj i Sloveniji.

Vinske mušice pjegavih krila u Europu stigle iz Japana?

Vrsta Drosophila suzukii je egzotična octena mušica podrijetlom iz Japana, a za razliku od ostalih vrsta roda Drosophila koje većinom napadaju prezrele, trule, oštećene ili sa biljaka otpale plodove, novo proširena vinska mušica pjegavih krila, izravno oštećuje bobice u zriobi uzrokujući ekonomske gubitke u vinogradarskoj proizvodnji zbog naknadnog razvoja kisele truleži grožđa, pogotovo kad se radi o sortama ranih rokova dozrijevanja, koje krajem kolovoza već imaju više sladora u grožđanom soku, primjerice sorte Pinot sivi, Sauvignon i Muškat žuti", ističe Milorad Šubić.

Najučinkovitija metoda praćenja i suzbijanja odraslih oblika vinske mušice pjegavih krila odnosno octene mušice je postavljanje hranidbenih mamaca. Najbolje ih je napraviti od plastične ambalaže, zapremine 0,5 litara. Otprilike 3 do 4 cm ispod čepa flaše, izbuše se četiri simetrično smještene rupice, promjera 5 do 10 mm.

Suzbijaju se plastičnim bocama s octom

"U tako pripremljene plastične flaše ulijeva se jabučni ocat do približno trećine ili polovine zapremine. Osim jabučnog octa mogu se još koristiti vinski ocat ili vodena otopina kvasca s dodatkom šećera. Budući je Drosophila suzukii potpuno novi štetnik u Republici Hrvatskoj, kod nas još ne postoje registrirana sredstva za njegovo suzbijanje. Prema podacima iz Švicarske, vrlo dobru učinkovitost u smanjivanju populacije odraslih vinskih mušica pokazuju neki insekticidi iz skupine biljnih piretrina i spinosini, te pokrivaju razdoblje od 7 do 10 dana. U vinogradima ovi pripravci imaju kod stolnog i vinskog grožđa propisanu karencu od 21 dana, a isto vrijedi za spinosad, trgovačkog naziva Laser KS, u voćarstvu, posebno kod proizvodnje jabuka i vinogradarstvu", kaže Šubić.

Sintetski piretroidi nisu dopušteni za primjenu u integriranoj voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, pa kemijsko suzbijanje octenih mušica primjenom insekticida, zbog ranije zriobe grožđa, ove godine više ne preporučujemo. Osim grožđ­a, oštećuje i smokve, jagode, jabuke, trešnje, šljive, breskve, kruške, maline, kupine i borovnice.

Foto: decanter.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinske mušice pjegavih krila Octene mušice ploda Drosophila suzukii Istra Mamci Maline Breskve Vinova loza Voćne mušice Vinske mušice Italija Francuska Rusija Španjolska Slovenija Japan Otpali plodovi Oštećene bobice Kisela trulež grožđa


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]