Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkrivanje bolesti
  • 30.01.2015. 13:30

Što ruže rade u vinogradima?

U vinogradima poljoprivredne zadruge Maslina i vino kod Biograda, te u nasadima loze iznad Pleternice nailazimo na zasađene ruže. Razlog je rano otkrivanje pepelnice.

  • 8.063
  • 685
  • 0

Kad u posljednje vrijeme uđete u vinograde, vrlo često nailazite na ružu. Prvi puta smo to vidjeli u Pleternici u vinogradima Markota. No, nije to samo iz ljubavi prema ružama. Što je u pitanju? U vinogradima Markota se vidi da se ruže cijene jer se nalaze na početku baš svakog reda. Pa kada kažete da se radi o tisuću redova, jasno vam je da se radi i o pravoj proizvodnji.

Markota je uspostavio i svojevrsnu manifestaciju Putevima graševina i ruža. No, to je u Slavoniji. Nedavno smo posjetili vinograde poljoprivredne zadruge Masline i vino iz Polače kod Biograda na moru. I tamo na početku reda stoje ruže. No, čemu u biti služe ruže u vinogradu? Odgovor je ipak još zanimljiviji nego bi očekivali. Otkrivanje bolesti.

Pepelnica je najopasnija bolest vinove loze

Ruže u vinogradima

Napadi pepelnice na naše vinograde nisu rijetkost. Ova gljivična bolest zna nanijeti velike štete. Poznato je da pepelnici odgovara toplo vrijeme, što znači da bi ova godina mogla biti u znaku ove bolesti. Još ako bude i minimalnog stupnja vlažnosti, eto svih uvjeta za njezinu pojavu i razvoj.

Najjači napadi pepelnice na osjetljivim sortama javljaju se obično u drugom dijelu vegetacije, nakon cvatnje. Tada su i najpovoljniji uvjeti za razvoj ove bolesti, a u ljetnim mjesecima vinogradari obično prestaju sa zaštitom. Zbog toga su štete od pepelnice najčešći problem koji se javlja u vinogradima. Za razvoj pepelnice i jak napad nije potrebno kišno vrijeme niti dugotrajna vlažnost lista. Bolest se sasvim dobro razvija pri niskim vlažnostima zraka (minimalno 30 do 40%). Više temperature u ljetnim mjesecima dodatno pogoduju razvoju pepelnice, naročito na položajima gdje je veća razlika u temperaturama dana i noći.

Preventiva je najvažnija mjera borbe

Struka i znanost kažu da se pepelnica pojavljuje prilikom kretanja vegetacije, ali vinogradari je najčešće uočavaju tek u lipnju ili srpnju. No, tada je već kasno da bi se spriječila najezda zaraze. Uobičajena sumporna sredstva tada imaju skromne učinke. Dileme nema, preventiva je najvažnija mjera borbe protiv ove opasne bolesti. A to je redovito prskanje vinograda preparatima na bazi sumpora. I to od početka vegetacije, svake dvije nedjelje do sredine srpnja.

Zbog specifičnih uvjeta u kojima se ova bolest razvija, nije moguće s velikom sigurnošću prognozirati početak zaraze. Osim toga, pepelnica vrlo lako stvara otpornost na pojedine fungicide ukoliko se oni prečesto koriste.

Ruža najosjetljivija na pepelnicu

Iskusni vinogradari se uspješno snalaze u borbi protiv pepelnice ranim otkrivanjem njezine pojave. Na taj način pojeftinjuju svoju proizvodnju, a radi se o starinskom načinu ranog otkrivanja bolesti, ili bolje reći - utvrđivanja hoće li doći do napada pepelnice. Taj starinski način je prost i jednostavan - u vinogradu se posadi ruža! Ona je vrlo osjetljiva na pepelnicu i vrlo rano će signalizirati vinogradaru simptome bolesti. Ako se pepelnica pojavi na ruži, to je znak za uzbunu i poduzimanje hitnih mjera za zaštitu vinove loze. Početak tog posla nikako se ne smije odlagati. Ukoliko ste u mogućnosti, zasadite poneki trs sorte "portugizac" i moći ćete rano otkriti pepelnicu jer se radi o sorti koja je vrlo osjetljiva na zarazu tako da kao i ruža može na vrijeme dati znak za uzbunu. I poduzimanje zaštite.

Ruže u vinogradu

"Sadnjom vinove loze na početku svakoga reda također su zasađene i ruže, njih ukupno tisuću, što stvara jedan prekrasan i atraktivan vizualni efekt. Lijep primjer suživota s prirodom. Ruže su simbol prijateljstva. Ruže i vinova loza su glazba prirode. Ta neobična simbioza kraljice cvijeća i kraljice vina nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sve brojniji posjetitelji i izletnici ostaju zatečeni ljepotom ovoga kraja i uređenim vinogradima, ali i čudesnoj raskoši i ljepoti dviju kraljica.

Osim vizualnog efekta, ruže su i indikator bolesti, jer obole tri dana prije loze i ukazuju na problem. Krajem svibnja ili početkom lipnja u isto vrijeme cvate i graševina i ruže i taj dan je obilježen jedinstvenim događajem nazvanim Dani cvatnje graševine i ruža, gdje želimo pokazati da uz najznačajnije vinogradarske običaje Vincelovo i Martinje živimo s lozom cijele godine. Ne znamo kako je Bog stvarao svijet, ali znamo jedino da ga je ukrasio cvijećem, ružama, vinovom lozom i vinom", ističu Markote.


Fotoprilog


Tagovi

Ruže Pepelnica Vinograd Markota Masline i vino Zadruga Preventiva Prskanje vinograda Otkrivanje bolesti Martinje Kraljica cvijeća


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.