Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 22.04.2015. 18:00
  • Varaždinska

Stanje u vinogradima Varaždinske županije

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 1.377
  • 22
  • 0

Pregledom vinograda po Varaždinskoj županiji utvrđeno je da je vinova loza u različitim razvojnim fazama (BBCH 07-11). Ranije sorte već su u fazi do 5 listića, dok su one kasnije tek u fazi vunastog pupa. Vinogradarima koji u vinogradima imaju kasnije sorte, a još nisu obavili prvu zaštitu, svakako preporučamo da to naprave (vodite se preporukom od 13. travnja 2015).

Prognostičari predviđaju slijedećih sedam dana više dnevne temperature, uz nešto kiše krajem vikenda, pogotovo 25. na 26. travnja. Stoga predviđamo bujniji i brži rast vinove loze.

Pregledom vinograda za sada nije uočen značajan napad niti štetnih gusjenica, niti grinja, no svakako preporučamo da pratite nasade i krenite u tretiranja čim primijetite opravdane razloga za to.

Zbog faze u kojoj se loza nalazi te zbog vremenskih prilika i temperature, važno je provesti drugu usmjerenu zaštitu vinograda protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Registrirani preparati za ovu fazu nalaze se u tablici.

Registrirani preparati za suzbijanje crne pjegavosti:

Djelatna tvar

Sredstvo

koncentracija

Metiram

Polyram DF

0,2%

Ditianon

Delan 700 WDG

0,05%

Propineb

Antracol WG 70

0,2%

Mankozeb

Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Dithane DG neotec, Pinozeb, Mankozeb

0,2-,025%

Vinograde treba i pregledati na moguću pojavu pepelnice, a na mjestima, gdje je prošle godine ta bolest bila značajno prisutna, obavite zaštitu nekim od sumpornih preparata kao što su Chromosul 80, Kossasn WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80, Thiovet jet, Kalinosul 80 WG ili Sulfolac 80 WG u koncentraciji 0,3-0,5%. Osim što suzbijaju pepelnicu, navedeni pripravci pokazuju i određeno sporedno djelovanje na lozine grinje šiškarice.

Zaštitu provodite prije najavljenih oborina i za mirna vremena.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisan način.

Martina Borić dipl.ing.agr
Martina.Boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Varaždinska županija Sorte Listići Druga zaštita Crna pjegavost Antracol WG 70 Pinozeb Pepelnica Sumpor Sulfolac 80 WG Kalinosul 80 WG Lozine grinje šiškarice Martina Borić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.