Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 23.04.2020. 07:30

Snažna tuča uništila između 600 i 800 hektara vinograda

Ova tuča je bila posljednje što nam je trebalo, priopćila je poljoprivredna komora regije Gironde koja obuhvaća sve vinograde Bordeauxa. Između 600 i 800 hektara vinove loze oštećeno je za više od 80%.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 812
  • 49
  • 0

Snažna tuča koja je prošli petak pogodila okolicu Bordeauxa prouzrokovala je ozbiljnu štetu na jugoistoku Francuske. U šteti je stradalo nekoliko stotina hektara vinove loze, osobito na području regije Saint – Emilion.

Stradalo između 600 i 800 hektara vinove loze

"Ova tuča je bila posljednje što nam je trebalo", priopćila je poljoprivredna komora regije Gironde koja obuhvaća sve vinograde Bordeauxa. Ističu da je između 600 i 800 hektara vinove loze oštećeno za više od 80%.

U cijelom Boredeauxu nalazi se oko 110.000 hektara vinove loze što ga, nakon jugozapadne regije Languedoc Roussillon stavlja na drugo mjesto najvećeg područja proizvodnje vina u Francuskoj.

Oluja je uzrokovala štetu na potezu jugozapad – sjeveroistok, od središta područja Entre-Deux Mers do Saint- Emiliona i Castillona pa sve do regije Dordogne.

Vinari već trpe štetu zbog koronavirusa, ali i carina

Ovo se dogodilo u vrijeme kada francuski proizvođači već trpe štetu koja je nastala zbog smanjenje potrošnje vina. Do nje je došlo zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa, a jedna od njih je i zatvaranje kafića, restorana, barova i hotela širom svijeta.

Zatvaranje restorana i kafića utječe i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

Još jedan problem koji ih je pogodio je i smanjenje izvoza zbog dodatnih američkih carina na njihovo vino koje su uvedene krajem prošle godine. Naime, SAD je tada uveo carine od 25% na niz europske robe uključujući i vina iz Francuske, ali i talijanske sireve te škotski viski.

Klimatske promjene stvaraju velike probleme

Podsjetimo, jedan od problema su i klimatske promjene koje uvelike utječu i na ovaj sektor, a više od polovice svjetskih vinograda moglo bi nestati poveća li se temperatura za 2°C. U slučaju duplog povećanja od 4°C nestalo bi njih čak 85%.

Nestat će polovica svjetskih vinograda?

Zbog globalnog zagrijavanja najviše bi stradale mediteranske zemlje poput Španjolske i Italije. Ove države bi mogle izgubiti gotovo 65% svojih vinograda, a ondje je vrlo malo novih područja koja bi postala pogodna za sadnju vinove loze.


Tagovi

Tuča Francuska Štete u vinogradu Regija Gironde Bordeaux


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?