Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teran
  • 09.09.2020. 13:30

Slovenija izgubila spor, Hrvatska ima pravo koristiti naziv Teran

Prema mišljenju Općeg suda, Slovenija nije dokazala da su opseg i način uređenja retroaktivnog učinka pobijane uredbe ugrozili legitimna očekivanja njihovih proizvođača vina, stoji u presudi. 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 842
  • 57
  • 0

Opći sud Europske unije odbio je tužbu Slovenije za poništenje Delegirane uredbe (EU) na temelju koje se naziv teran pod strogim uvjetima može navesti kao sorta vinove loze na etiketi vina proizvedenih u Hrvatskoj.

Kako, između ostalog, stoji u presudi, kad je riječ o cilju pobijane uredbe, Opći sud je utvrdio da je njezin cilj zaštititi zakonite postupke označivanja koji su u Hrvatskoj postojali 30. lipnja 2013. godine i riješiti sukob između tih postupaka i zaštite slovenskog ZOI-ja "Teran”. Stoga se njome slijedio cilj u općem interesu koji je zahtijevao da joj se prizna retroaktivan učinak. Naime, Komisija nije mogla donijeti pobijanu uredbu prije datuma pristupanja Hrvatske Uniji te je, kako bi ocijenila postoje li posebni postupci označivanja, u obzir morala uzeti stanje kakvo je postojalo u trenutku tog pristupanja.

Slovenija nije dokazala da su opseg i način uređenja retroaktivnog učinka pobijane uredbe ugrozili legitimna očekivanja njhovih proizvođača vina, stoji u presudi Općeg suda. 

Nadalje, s obzirom na osjetljivost pitanja, EK je legitimno mogla pokušati doći do zajedničkog rješenja između dviju država. Konačno, Opći sud je istaknuo da je takav retroaktivni učinak bio potreban zbog nužnosti kontinuiteta zakonitih postupaka u području označivanja.

Hrvatska Istra - teran legitiman naziv 

Kao drugo, provjerili su je li Komisija kod slovenskih proizvođača vina stvorila legitimna očekivanja prema kojima se Hrvatskoj neće odobriti nikakvo odstupanje s retroaktivnim učinkom kad je riječ o navođenju naziva "Teran” na etiketi vina proizvedenih na njezinu državnom području. Nakon analize predmetnih okolnosti, utvrđeno je da se ne može zaključiti da je EK dala precizna, bezuvjetna i usklađena jamstva. Podsjetio je na to da je priznavanje retroaktivnog učinka pobijanoj uredbi bilo nužno s obzirom na okolnosti slučaja.

Slovenija zbog terana tužila Europsku komisiju, Hrvatska iznijela svoj stav

"Prema mišljenju Općeg suda, Slovenija nije dokazala da su opseg i način uređenja retroaktivnog učinka pobijane uredbe ugrozili legitimna očekivanja njihovih proizvođača vina", stoji u presudi. 

Podsjećamo, Slovenija je nakon ulaska u EU 2014., teran iz slovenskog Krasa zaštitila kao izvorno vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom te blokirala pokušaj Hrvatske da registrira svoje vino iz Istre istoga imena.

Međutim, Europska komisija je 2017. objavila nacrt delegiranog akta po kojemu se teran iz Istre može prodavati s naljepnicom "Hrvatska Istra - teran", s time da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima. Do delegirane uredbe o istarskom teranu došlo je nakon neuspješnih pregovora Hrvatske i Slovenije da se to pitanje riješi bilateralnim kompromisom.

Slovenci imaju mogućnost žalbe 

Tužbu je podnijela nekadašnja vlada Mire Cerara, dok je u ožujku formirana nova vlada Janeza Janše, koja se zalaže za mirno rješavanje sporova.

Teran je i Istrijanin, ali uz određene uvjete

Slovenija sada, nakon odbijanja tužbe, ima mogućnost na presudu općeg suda EU-a podnijeti žalbu, no nije poznato hoće li to učiniti, navode tamošnji mediji.

U dokumentu ispod teksta pročitajte cjelovitu presudu Općeg suda Europske unije. 


Dokumenti


Tagovi

Teran Vino Slovenija Hrvatska Tužba


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.