Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belje Zlatni dan graševine
  • 09.11.2014. 16:45

Slavio se završetak berbe graševine!

U Muzeju Slavonije u Osijeku održan je drugi po redu Zlatni dan graševine u organizaciji Vina Belje!

  • 248
  • 11
  • 0

Drugu godinu za redom Vina Belje su obilježila završetak berbe graševine, najvažnije hrvatske vinske sorte. Ova sorta srednje Europe uzgaja se i u susjednim državama, ali u znatno manjem obimu. Britanski autori predvođeni glasovitom Jancis Robinson smatraju da bi zavičaj graševine mogla biti upravo vinogradarska regija hrvatskoga Podunavlja u kojoj Vina Belje imaju 650 hektara vinograda u kojima dominira graševina. Steven Spurier, urednik Decantera i organizator poznate Pariške vinske presude, prilikom svog prošlogodišnjeg gostovanja na Zlatnom danu graševine, istaknuo je da su Vina Belje 'benchmark' za graševine u svijetu.

Značaj i kontinuitet kvalitete graševine Belja potvrdila su i odličja s ovogodišnjih najvažnijih svjetskih ocjenjivanja vina. Na londonskom Decanteru osvojen je regionalni trofej i zlatna medalja, a na ocjenjivanju Mundus Vini u Njemačkoj, osim graševine, su zablistali i frankovka i merlot.

Zvijezde drugog po redu Zlatnog dana graševine bile su graševine iz berbe 2013. koje su za ovu priliku predstavljali njihovi kreatori, enolozi Belja. Uz obilježavanje završetka ovogodišnje berbe i kušanje odabranih vina, svi gosti imali su prilike obići i izložbu Priča o Belju koja je postavljena u Muzeju Slavonije u Osijeku kao zajednički projekt suradnje Muzeja Slavonije, Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela Osijek, Državnog arhiva u Osijeku i Belja. Izložba je prikaz tri stoljeća povijesti i tradicije jedne od najvećih poljoprivrednih kompanija na ovim prostorima, čiji su važan segment vinogradarstvo i vinarstvo i to od 1697. godine pa sve do danas.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vina Belje Zlatni dan graševine Muzej Slavonije Osijek Graševina Berba graševine Vinova loza Grožđe Priča o Belju Dalibor Poznić Decanter Steven Spurier Jancis Robinson