Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina svijeta
  • 19.05.2016. 11:30

Sedam vinskih svjetskih čuda!

Što više učite o vinu, to više čudesa o njemu spoznajete. Donosimo činjenice vezane za svakodnevni život - krajolik, zgrade, kulturu, ljude i povijest.

Foto: vivino.com
  • 2.515
  • 323
  • 0

Svijet vina vrlo je čudesan. Što više učite o vinu, to više čudesa spoznajete o njemu koje su vezane za svakodnevni život - krajolik, zgrade, kultura, ljudi i povijest.

Pogledajte ova prekrasna mjesta i recite koje bi izabrali za sljedeće putovanje? Julien Miguel s bloga Vivino vodi vas na sedam vinskih čuda svijeta.

Vulkanska pustinja s vinogradima Lanzarote, Kanarski otoci, Španjolska

Kanarski otoci su dio Španjolske, oko 1.000 kilometara od kopna Iberijskog poluotoka. Budući da su blizu najveće pustinje u svijetu, gotovo nikad ne pada kiša na tih sedam vulkanskih otoka u arhipelagu. Na krajnjem istoku otoka nalazi se Lanzarote, gdje su lunarni predjeli, dominira crno vulkansko tlo i stalni vjetrovi Atlantika zbog čega je tlo nepovoljno za rast biljaka.

Vinogradi na vulkanskom tlu (Foto: vivino.com)

Tijekom stoljeća, poljoprivrednici su usavršili metode uzgoja vinove loze u ovim nemogućim uvjetima, i što je još važnije, proizvodnju vina. Svaka loza se sadi ručno u iskopanoj rupi vulkanskog tla, a okružena je polukružnim kamenim zidovima. Depresije pomažu u skupljanju kiše i usmjeravanju vode prema korijenu, dok kameni zidovi nude učinkovitu zaštitu od vjetra i dehidracije.

Na Lanzaroti se proizvodi vino različitih boja i na različite načine: crveno, bijelo ili rose, suho ili desertno od različitih sorata vinove loze (Malvazija, Moscatel ili Listan Negro).

Najstarija boca vina na svijetu u Falačkom Porajnju u Njemačkoj

Tijekom iskapanja rimskih grobnica 1867. godine, arheolozi su pronašli 17 boca koje datiraju iz 300 i 350 AD. Jedna od njih bila je punjena vinom. Ova 1.700 godina stara staklena boca najstarija je poznata neotvorena boca vina u svijetu. Čuva se u povijesnom muzeju u Speyeru u Njemačkoj.

Barone Ricasoli tvrđava i vinarija u Toskani u Italiji

Najveći vinski podrum na svijetu (Foto: vivino.com)

Barone Ricasoli, utemeljen 1141. godine, smatra se najstarijom vinarijom u Italiji i jednom od najstarijih u svijetu.

Ta tvrđava je predstavljala obranu tijekom bitki između Firence i Sienne, tijekom cijelog srednjeg vijeka. Stoljećima je izdržala napade i razaranja u mnogo povijesnih bitki, od španjolske invazije tijekom 15. stoljeća, do bombaških napada tijekom Drugog svjetskog rata.

Tvrđava je obnovljena nekoliko puta i sada nosi arhitektonske značajke iz različitih razdoblja. Okružena je s 230 hektara vinograda i jedna je od najvećih proizvođača vina Chianti Classica.

Old Vine u Mariboru u Sloveniji

U srcu drugog najvećeg grada Slovenije skriva se nepoznati dragulj u svijetu vina - najstarija loza na svijetu, koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

450-ogodišnja loza, koja je preživjela brojne invazije, bolesti i ratove, još uvijek daje grozdove crvene Žametovke, koji se koriste za proizvodnju vina.

Najveći vinski podrum na svijetu - Mileștii Mici u Moldaviji

Podrum u Mileștii Mici u Moldaviji najveći je na svijetu prema broju boca. 55 kilometara duga podzemna galerija sadrži 1,5 milijuna boca, koje su se sakupljale od 1968. godine. Vina su napravljena od različitih sorti, kao što su pinot, traminac, muškat, rizling i mnoge druge.

Vinarija Marques de Riscal, La Rioja u Španjolskoj

Marques de Riscal je vinarija koja je jedna od najstarijih u La Rioja regiji. Ona je također i jedna od najinovativnijih vinarija po svojoj arhitekturi u regiji, a možda i u svijetu. Zgrada izgrađena 2006. godine ima 43 sobe s pet zvjezdica, restoran, vinsku spa terapiju, muzej vinogradarstva, a okružena je raskošnim vrtovima.

Na zgradi se reflektiraju boje boca vina, ružičasta koja predstavlja nijanse rioja vina, srebrna je folija koja pokriva pluto, a zlatna predstavlja cik-cak mrežu koja okružuje Marques de Riscal boce.

Najstrmiji vinogradi na svijetu na Calmont Klettersteigu, Mosel u Njemačkoj

Postoji nekoliko vrlo strmih vinograda na svijetu. Mnogi od njih su prilično poznati i isporučuju vina s visokom koncentracijom, zahvaljujući velikom nagibu.

Najinovativnija vinarija (Foto: vivino.com)

Strmi vinogradi u Dourou su na nagibu od 30 do 50 stupnjeva. Neki vinogradi u Côte Rôtieu imaju nagib i do 60%, no onaj u Calmont Klettersteigu je na 65 stupnjeva.

Foto: Julien Miquel/Vivino


Tagovi

Vinarstvo Vinogradi Čuda Svjetska Španjolska Italija Slovenija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.