• Poljoprivreda
  • 18.02.2009.

Sedam kraljevskih vina

OBOGAĆUJE SE ASORTIMAN ILOČKIH PODRUMA

  • 1.497
  • 71
  • 0

Tvrtka Iločki podrumi sve više obogaćuje asortiman svojih proizvoda. Po njihovim vinima Ilok zasluženo nosi epitet kraljevstva vina jer u asortimanu je već sedam kraljevskih vina u kategoriji vrhunskih, kvalitetnih i specijalnih vina - traminac, graševina, rajnski rizling, chardonay, bijeli pinot, frankovka te odnedavno i souvignon cabernet, kao novi proizvod.

Osim ovih proizvoda, u ponudi su još i arhivska vina i predikatna vina traminac iz izborne i kasne berbe i berbe probranih bobica, dok će se za dvije godine tržište dobiti i traminac iz ledene berbe 2008. godine.

Souvignon cabernet je visokokvalitetna crna sorta, koja se u kontinentalnom dijelu Hrvatske počela širiti prije desetak godina. U Iloku je prvi put eksperimentalno zasađena 2002. godine i danas Iločki podrumi imaju vlastitih površina te sorte 12 hektara, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva 15 hektara. Prva je berba bila 2006. godine, i krajem 2008. godine tržište je dobilo prvih 30.000 boca. To je zaštićeno suho vino trenutačno u kvalitetnoj kategoriji s 12,2 alkohola, ali vrlo skoro će biti i u visokokvalitetnoj kategoriji. Dozrijevalo je godinu dana u Starom podrumu u drvenim hrastovim bačvama, te 20 posto i u barrique bačvama.

Prema riječima predsjednika Uprave Iločkih podruma, Mladena Papka, glavne enologinje Vere Zima i enologa Marija Križanića, ovo je vino po okusu ekstraktno, punosnažno vino izražene sortne arome s notama zrelih kupina i suhih šljiva. Odlično pristaje uz jela od divljači i govedine i uz bijelu ribu.


Uskoro i pjenušac


Druga vijest iz Iločkih podruma je da će se uskoro na tržištu pojaviti i prvi iločki pjenušac. Proizveden je prema klasičnoj metodi, odnosno naknadnom dvogodišnjom fermentacijom i dozrijevanjem u boci. U proizvodnji su imali stručnu pomoć kolega enologa s bogatim iskustvom u proizvodnji pjenušavih vina.

Frankovka roze osnova je za prvi iločki pjenušac, koji na tržište izlazi u vrlo prepoznatljivom i moderno dizajniranom pakovanju pod imenom pjenušac roze princeps. Za ime pjenušca iskorišteno je ime s mramorne ploče iz 1890. godine postavljene na pročelju starog podruma, koju je otkrila obitelj talijanskih knezova Odescalchi. Ta je obitelj došla iz Rima u Ilok 1699. godine, potomci su pape Inocenta XI. Odescalchog, koji im je nakon izgona Osmanlija darovao dvorac u Iloku i velike posjede u Iloku i većem dijelu Srijema. Izgradili su vinske podrume, podigli nove vinograde i bavili se proizvodnjom vina, koja su se pod imenom iločkih vina služila na svim europskim dvorovima. Riječ princeps prevedeno znači i prvak i knez i poglavica i prvi čovjek u gradu. S obzirom na povijest iločkih vina i da su Iločki podrumi prvi proizveli pjenušac, ime sve govori.


Nova priznanja


Prvi su put krajem siječnja ove godine pjenušac princeps kušali vinari iz cijele Hrvatske, koji su sudjelovali u starom iločkom podrumu na snimanju završnih scena igrano-dokumentarnog filma "Putevima vina" i na do sada najvećoj službenoj degustaciji vina kojoj su se odazvale 22 vinarije od Dubrovnika do Iloka, a koju je vodio predsjednik enologa Hrvatske Franjo Francem. Tom je prigodom i prvi iločki pjenušac dobio velike pohvale.

I još jedna dobra vijest iz Iločkih podruma. Na elektronskom ocjenjivanju vina oko 500 uzoraka, koje je provodio časopis "Svijet u čaši", anketirani potrošači su među 20 zlatnih vinarija iz Hrvatske i još 17 država svoj glas i peti put do sada dali vinariji Iločkih podruma, dok je glavnoj enologinji Veri Zima dodijeljena titula prve dame vina.

Sulejman SALIHOVIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svega ima na našim poljima :O Uz namještaj gratis miševi :D

Izvor: https://www.facebook.com/plodzemlje/posts/368347981457945