Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.02.2009.

Sedam kraljevskih vina

OBOGAĆUJE SE ASORTIMAN ILOČKIH PODRUMA

  • 1.538
  • 71
  • 0

Tvrtka Iločki podrumi sve više obogaćuje asortiman svojih proizvoda. Po njihovim vinima Ilok zasluženo nosi epitet kraljevstva vina jer u asortimanu je već sedam kraljevskih vina u kategoriji vrhunskih, kvalitetnih i specijalnih vina - traminac, graševina, rajnski rizling, chardonay, bijeli pinot, frankovka te odnedavno i souvignon cabernet, kao novi proizvod.

Osim ovih proizvoda, u ponudi su još i arhivska vina i predikatna vina traminac iz izborne i kasne berbe i berbe probranih bobica, dok će se za dvije godine tržište dobiti i traminac iz ledene berbe 2008. godine.

Souvignon cabernet je visokokvalitetna crna sorta, koja se u kontinentalnom dijelu Hrvatske počela širiti prije desetak godina. U Iloku je prvi put eksperimentalno zasađena 2002. godine i danas Iločki podrumi imaju vlastitih površina te sorte 12 hektara, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva 15 hektara. Prva je berba bila 2006. godine, i krajem 2008. godine tržište je dobilo prvih 30.000 boca. To je zaštićeno suho vino trenutačno u kvalitetnoj kategoriji s 12,2 alkohola, ali vrlo skoro će biti i u visokokvalitetnoj kategoriji. Dozrijevalo je godinu dana u Starom podrumu u drvenim hrastovim bačvama, te 20 posto i u barrique bačvama.

Prema riječima predsjednika Uprave Iločkih podruma, Mladena Papka, glavne enologinje Vere Zima i enologa Marija Križanića, ovo je vino po okusu ekstraktno, punosnažno vino izražene sortne arome s notama zrelih kupina i suhih šljiva. Odlično pristaje uz jela od divljači i govedine i uz bijelu ribu.


Uskoro i pjenušac


Druga vijest iz Iločkih podruma je da će se uskoro na tržištu pojaviti i prvi iločki pjenušac. Proizveden je prema klasičnoj metodi, odnosno naknadnom dvogodišnjom fermentacijom i dozrijevanjem u boci. U proizvodnji su imali stručnu pomoć kolega enologa s bogatim iskustvom u proizvodnji pjenušavih vina.

Frankovka roze osnova je za prvi iločki pjenušac, koji na tržište izlazi u vrlo prepoznatljivom i moderno dizajniranom pakovanju pod imenom pjenušac roze princeps. Za ime pjenušca iskorišteno je ime s mramorne ploče iz 1890. godine postavljene na pročelju starog podruma, koju je otkrila obitelj talijanskih knezova Odescalchi. Ta je obitelj došla iz Rima u Ilok 1699. godine, potomci su pape Inocenta XI. Odescalchog, koji im je nakon izgona Osmanlija darovao dvorac u Iloku i velike posjede u Iloku i većem dijelu Srijema. Izgradili su vinske podrume, podigli nove vinograde i bavili se proizvodnjom vina, koja su se pod imenom iločkih vina služila na svim europskim dvorovima. Riječ princeps prevedeno znači i prvak i knez i poglavica i prvi čovjek u gradu. S obzirom na povijest iločkih vina i da su Iločki podrumi prvi proizveli pjenušac, ime sve govori.


Nova priznanja


Prvi su put krajem siječnja ove godine pjenušac princeps kušali vinari iz cijele Hrvatske, koji su sudjelovali u starom iločkom podrumu na snimanju završnih scena igrano-dokumentarnog filma "Putevima vina" i na do sada najvećoj službenoj degustaciji vina kojoj su se odazvale 22 vinarije od Dubrovnika do Iloka, a koju je vodio predsjednik enologa Hrvatske Franjo Francem. Tom je prigodom i prvi iločki pjenušac dobio velike pohvale.

I još jedna dobra vijest iz Iločkih podruma. Na elektronskom ocjenjivanju vina oko 500 uzoraka, koje je provodio časopis "Svijet u čaši", anketirani potrošači su među 20 zlatnih vinarija iz Hrvatske i još 17 država svoj glas i peti put do sada dali vinariji Iločkih podruma, dok je glavnoj enologinji Veri Zima dodijeljena titula prve dame vina.

Sulejman SALIHOVIĆ

Za koliko posto je smanjen ovogodišnji prinos u vašem vinogradu?

313


Glasova: 51

Od 10% do 20% 16,3%

Glasova: 51

Od 20% do 30% 16,3%

Glasova: 64

Od 30% do 50% 20,4%

Glasova: 90

Više od 50% 28,8%

Glasova: 57

100% 18,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetitelje jedinstvenih sajmova posvećenih poljoprivredi, hrani i zdravom življenju, uz bogat izlagački, prodajni i edukativni program, od 30. 11. do 3. 12. 2023. očekuje i NAGRADNA IGRA. Sponzori pripremaju zanimljive nagrade od sokovnik... Više [+]