Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 25.01.2009.

Samo 10 posto vinorodnih površina upisano u Upisnik

  • 897
  • 44
  • 0

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković upozorio je danas u Hraščini da je u Zagorju samo 10 posto vinorodnih površina upisano u Upisnik proizvođača grožđa i vina, a ti su dokumenti osnovni uvjet za isplatu potpora EU hrvatskim vinogradarima.

To znači da zbog preostalih 90 posto svi gubimo, jer od Europske unije ne možemo tražiti veća sredstva ako ne prikažemo koliko vinograda imamo, rekao je Kraljičković na proslavi blagdana sv. Vinka u najvećoj zagorskoj vinariji Vinski vrh. Napomenuo je da je lani za ruralni razvoj u Krapinsko - zagorskoj županiji država osigurala osam milijuna kuna, te najavio da će resorno ministarstvo i dalje poticati gradove i općine, vinogradare i sve dobre inicijative za poboljšanje vinogradarstva i podrumarstva u regiji.

Kraljičković je bio gost Udruge vinogradara i podrumara Trsek iz Hraščine, koja okuplja proizvođače vina iz zagorskog sjeveroistoka, te vinarije Vinski vrh zagrebačkog poduzetnika Tomislava Bolfana. U vinogradima Vinskoga vrha zasađeno je 70 tisuća trsova, a do 2010. planira se proširenje plantaže vinograda na 100.000 trsova. Proizvode vrhunska vina brenda »libertin«, koja sve više osvajaju domaće tržište i ruše stereotip o Zagorju kao pokrajini s lošim vinima.

[Hina]