Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarski pokus
  • 17.10.2015. 17:45

Prva berba dalmatinskog crljenka u Kutjevu

Kutjevački vinar Vlado Krauthaker je u suradnji sa stručnjacima Agronomskog fakulteta, u svojem vinogradu posadio trsove dalmatinske sorte crljenak. Ove godine obavljena je i prva berba.

Foto: krauthaker.hr
  • 219
  • 17
  • 0

Ovih se dana bere dalmatinska sorta grožđa crljenak kojega neki zovu i tribidrag. No ne u Dalmaciji, već u vinogradu poznatog kutjevačkog vinara Vlade Krauthakera na predjelu Vidim nedaleko od Kutjeva, na 352 metra nadmorske visine.

Sorta je porijeklom iz srednje Dalmacije, no ovdje je zasađena na prijedlog poznatog vinogradarskog stručnjaka Edija Maletića, profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, stručnjaci kojega su i bili uključeni u ovaj projekt.

Za sada se crljenak dobro drži

Ovo je najsjeverniji nasad te sorte u našoj zemlji i ovo je, kaže vinar Krauthaker, a prenosi portal pozega eu prva berba tih nasada, koji se sastoje od 1.500 trsova, posađenih 2011. godine. Od ovoga grožđa napravit će se crno vino, dok će od onoga ubranog slijedeće godine nastati rose. Obitelji Krauthaker u berbi pomažu prijatelji vinari, ali i dvadesetak sezonskih berača. Budući da sorta crljenik dozrijeva kasno, slijedeće godine planiraju napraviti zelenu berbu, a kutjevačke vinare zanima i kako će ova dalmatinska sorta dalje napredovati u središnjem dijelu Hrvatske.

Vinogradi Krauthaker njeguju 38 različitih sorti grožđa. Pri osnutku vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a 2010. godine površine pod našim nasadima iznosile su 32 hektara. Još 68 hektara imaju ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima.

Foto: krauthaker.hr


Tagovi

Dalmatinska sorta Grožđe Berba Crljenak Tribidrag Dalmacija Kutjevo Vlado Krauthaker Vidim Edi Maletić Agronomski fakultet Zagreb Prva berba Najsjeverniji nasad Crno vino Rose Vinari Sezonski berači Zelena berba Središnja Hrvatska


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić