Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 12.05.2017. 15:00

Proljetna prihrana vinograda putem tla i lista

Nakon cvatnje maksimalna pozornost posvećuje se prihrani putem lista hranjivim otopinama kako bi se sadržaj suhe tvari i šećera u bobici grožđa što više povećao.

  • 8.259
  • 125
  • 0

Prvu dušičnu prihranu vinograda putem tla trebalo je obaviti Ureom N 46 ili Petrokemijasom 20 N + 24 S tvrtke Petrokemija rano u proljeće prilikom prve obrade tla jer će najveći dio dušika vinova loza iskoristiti do cvatnje za intenzivan porast mladica.

Preporučuje se dodati, uvažavajući količinu dušika dodanu pri jesenskoj gnojidbi 100 kg/ha Uree ili 200 do 250 kg/ha Petrokemijas-a.

Nakon cvatnje obavlja se još jedna prihrana KAN-om N (MgO) 27 (4,8) ili ASN-om (26N+15S) u količini 100 do 150 kg/ha ovisno o količini zametnutog roda. ASN uz dušik u amonijskom (20%) i nitratnom obliku (6%) sadrži i sulfatni oblik sumpora (15S) koji ulazi u sastav aromatskih spojeva i na taj način povećava "aromatski efekt" biljke, zbog čega je sumpor vrlo poželjno hranivo u ishrani vinove loze.

Tamo gdje postoji opasnost od mraza i kod sorata koje su bujne, prihranu je bolje obaviti nakon cvatnje.

Uloga dušika je u stvaranju temelja za dobru rodnost i povećanju lisne površine, a od hranjivih elemenata najviše utječe na povećanje prinosa. Međutim, ne treba pretjerivati s dušikom jer prekomjerna količina dušika naročito bez izbalansirane gnojidbe fosforom i kalijem može izazvati prebujan rast mladica, što pogoduje razvoju bolesti te osipanje cvata uz pojavu rehuljavosti grozda i produžetak vegetacije do kasno u jesen.

Prihrana putem lista

Fertina B

Nakon cvatnje maksimalna pozornost posvećuje se prihrani putem lista hranjivim otopinama kako bi se sadržaj suhe tvari i šećera u bobici grožđa što više povećao. Petrokemija za lisnu prihranu vinograda ima tri Fertine: Fertinu B, Fertinu G i Fertinu Fe. To su otopine makro i mikro hraniva i služe isključivo za dopunsku ishranu kojom se ne može nadomjestiit ukupna količina hraniva poput dušika, fosfora i kalija.

Prva folijarna prihrana vinove loze prije cvatnje obavlja se Fertinom B u koncentraciji 0,5 do 1%. To je dušično-borna otopina koja sadrži 3% dušika (N) i 4% bora (B). Bor primjenjen prije cvatnje uvelike pomaže vinovoj lozi u fazi cvatnje i oplodnje koja je energetski vrlo zahtjevan proces i biljka treba svu pomoć koju joj možemo pružiti. Bor povećava vitalnost i klijavost peluda, produžuje vrijeme oplodnje i pomaže u transportu ugljikohidrata, a to su dva osnovna preduvjeta kvalitetne oplodnje. Jer što je plodnica spremnija prihvatiti zrnce peluda, to je veća mogućnost uspješne oplodnje. Drugo kako je ovo energetski vrlo zahtijevan proces, biljci su potrebni svi ugljikohidrati koji se stvaraju. A zbog kratkoće vremena oplodnje bitna je brzina transporta novostvorenih ugljikohidrata.

Nakon cvatnje također je dobro je primijenit još jedno tretiranje Fertinom B jer bor povoljno djeluje i na razvoj tek zametnutih bobica.

Fertina G za normalan rast i razvoj

Fertina G

Za primjenu u vinogradarstvu namijenjena je i Fertina G koja uz dušik (N) i kalij (K2O) sadrži magnezij (Mg), bor (B) i željezo (Fe) na čiji je nedostatak vinova loza osjetljiva i koji su neophodni za normalan rast i razvoj. Ona se može početi primjenjivati u fazi kada su mladice oko 20-tak cm dužine u koncentraciji 1%, nakon cvatnje može se primjeniti u koncentraciji 2% svakih 14 dana sve do kraja srpnja ili početka kolovoza kada se prestaje sa svim prihranama u vinogradu.

Ukoliko se nasad vinove loze nalazi na tlu alkalne reakcije, velika je vjerojatnost da će se na listovima pojaviti žućenje ili tipična ferokloroza koja je uzrokovana nedostatkom željeza jer na takvim tlima ono je u nepristupačnom obliku za biljku znači nalazi se čvrsto vezan u spojevima odakle ga korijen biljke ne može usvojiti.

Osim primjene željeza putem tla gdje postoji opasnost od ponovne njegove blokade, može se lisno primijeniti Fertina Fe koja sadrži 6% željeza (Fe). Ona se primjenjuje u koncentraciji 0,1 do 0,2%.

Najbolje ih je primijeniti ili rano ujutro ili kasno popodne, uglavnom ne po jakom suncu kako ne bi došlo do pojave ožegotina na listu. Prednost lisne prihrane vinove loze Fertinama je što se i malim količinama hraniva održava dobra ishranjenost vinograda, vrlo su učinkovite u kritičnim fazama rasta nakon tuče, napada bolesti ili štetnika jer brzo potiču rast i razvoj lista.

Za više informacija o prihrani vinograda, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinograd Prihrana Vinova loza Fertina Folijarna prihrana KAN ASN


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr