Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga graševina Croatica
  • 06.12.2014. 15:15

Proizvođači graševine moraju se stisnuti

Na pitanje novinara Agrokluba kakvo je stanje sa zalihama, Krauthaker je istaknuo da zaliha ima, ali da su to tzv. planirane zalihe koje će se i prodavati narednih godina.

  • 223
  • 28
  • 0

"Proizvođači graševine ne mogu biti samostalni na tržištu. Moraju se stisnuti zajedno i udružiti i tako natjerati kupce da kupuju njihova vina", istaknuo je Vlado Krauthaker, predsjednik Udruga Graševina Croatica na druženju i kušanju graševina renomiranih hrvatskih vinara u Muzeju Slavonije u Osijeku.

Ta u gradu na Dravi građevina, znana kao zgrada Glavne straže, svjedočila je pravom raju za nepce. Dosadašnji rad i buduće planove udruge Graševina Croatica, predstavili su članovi udruge iz svih dijelova Hrvatske i njihovi gosti. Krauthaker je istaknuo da su sve brojniji. Imaju 15 članova. No, kako je rekao ovaj poznati hrvatski vinar i vinogradar, više ih je.

Naime, udruge kao što su Kutjevački vinari s 40-tak članova, i Erdutska vina s 15-tak, su članovi Graševine Croatica preko tih svojih udruga. No, kako je rečeno na svojevrsnoj konferenciji za novinare od 6.500 hektara pod ovom sortom, u Udruzi Graševina Croatica je 4.000 ha. Na pitanje novinara Agrokluba kakvo je stanje sa zalihama, Krauthaker je naveo da zaliha ima, ali da su to tzv. planirane zalihe koje će se i prodavati narednih godina.

Na pitanje predstavnika Agrotehnike koju prodaju, preferiraju i koja je kvalitetnija, ona u trgovačkim lancima, ili pak ugostiteljstvu rekao je, "Bolja je naplata u trgovačkim lancima, ali prodaje se i na jedan i na drugi način, ali bi poželjniji i ispaltiviji bio upravo u ugostiteljskim objektima, posebice tijekom turističke sezone u Hrvatskoj." U Graševini Croatica su istakli da i ove godine idu na brojne renomirane sajmove u Europi i očekuju još bolje izvozne rezultate.

Isto tako, vinari među kojima i Jasna Antunović, Iločki podrumi, Belje d.d., Buhač, Krešić, i mnogi drugi su konstatirali da i pored bojazni mogu reći da će i graševina berbe 2014. biti dobra. U društvu s poznatim vinarima, novinari gosti su se poslužili i posluženim sirevima privatnih proizvođača, te brojnim specijalitetima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Osijeka.


Tagovi

Vino Graševina Vlado Krauthaker Antunović Buhač Krešić Ilok Belje OPG Osijek Erdutska vina Kutjevački vinari Jasna Antunović Izvozni rezultati Isplativost Naplata Trgovački lanci


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs