Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište vina
  • 13.10.2013. 08:18

Prodor stranih vina na domaće tržište

Hrvatska nakon ulaska u EU – susret svjetske i hrvatske proizvodnje i trgovine

  • 341
  • 16
  • 0

"Nakon ulaska u EU, problem domaće trgovine postao je taj što je svoj rast financirala po kamatnim stopama i od 8%, neki i iz keš priljeva da bi spasili glavu, a konkurencija je u nas osvajala nove prostore s bitno nižom cijenom kapitala, koju mi moramo nadoknaditi nižim plaćama ili dio tog troška nadoknaditi od partnera čije proizvode prodajemo" rekla je za Večernji List, starija izvršna potpredsjednica Agrokora i predsjednica Udruženja trgovine pri HGK Ljerka Puljić na stručnom skupu Magros 2013. u Krašu, na temu sudbine hrvatske i svjetske trgovine i proizvodnje nakon ulaska u EU.

Puljić je istaknula kako svi trgovci u RH dijele istu sudbinu pada profita, osim možda diskontera, pri čemu im je i te kako važno partnerstvo i potpora domaćoj proizvodnji, koja čini i 30% njihove prodaje. Ukidanjem granica s EU, veliki trgovački lanci na hrvatsko su tržište zapravo tek sad agresivnije krenuli s privatnim markama i konkurentskim brandovima. Istovremeno se pita zašto, primjerice, RH nije pozdravila EU sa 10 hrvatskih proizvoda u Sparu u Austriji.

Boris Cota, savjetnik predsjednika za gospodarstvo, rekao je kako se razvoj gospodarstva mora temeljiti na izvoznoj potražnji, no hrvatski su proizvodi uglavnom niske dodane vrijednosti i nekonkurentni. Čelnik HGK Nadan Vidošević smatra pak da domaća prehrambena i trgovačka industrija ne mogu više generirati rast na domaćoj potrošnji te da hrvatskoj gospodarskoj politici predstoji ozbiljan zadatak, kako prisiliti strane trgovačke lance da hrvatske proizvode uvrste na svoje police.

Foto:


Tagovi

Vino Agrokor Ljerka Puljić Boris Cota Trgovina Pad profita Magros

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.